Bir aktarım sırasında aniden kaybolduktan sonra bir SD karttan MP4 video dosyalarını kurtarmaya çalışıyorum. Kart hâlâ depolama alanının kullanıldığını gösteriyor, ancak videolar açılmıyor veya düzgün şekilde görünmüyor. Bunlar önemli kişisel kayıtlar ve daha fazla hasara neden olmadan bunları geri yükleyebilecek en iyi SD kart video kurtarma yöntemleri veya araçları hakkında tavsiyeye ihtiyacım var.
Bu hissi biliyorum. İhtiyacınız olan bir klibi silersiniz, içinize bir sıkıntı çöker ve ilk içgüdünüz bir şey çalışana kadar kartla uğraşmak olur. Ben bunu bir kez yaptım. Kötü hamleydi. Videonuz bir SD karttan kaybolduysa, hemen karta dokunmayı bırakın.
Silinmiş olması her zaman yok olduğu anlamına gelmez. Çoğu SD kartta dosya verisi bir süre orada kalır. Sistem yalnızca alanı boş olarak işaretler. Üzerine yeni veri yazılana kadar videonuz kurtarılabilir durumda kalır.
Ben olsam önce ne yapardım
1. Karta hiçbir şey yazmayı durdurun
En önemli nokta bu.
Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Kartın üzerine dosya taşımayın. Windows sizi uyarıyor olsa bile kartı formatlamayın. Kartı çıkarın ve taramaya hazır olana kadar olduğu gibi bırakın.
Bunu zor yoldan, hafta sonu gezisinden kalan bir kamera kartında öğrendim. Birkaç yeni klipten sonra eski görüntülerin yarısı mahvolmuştu.
2. Bilgisayarınızın kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin
Kurtarmayı denemeden önce, kartın hiç görünüp görünmediğine bakın.
Farklı bir kart okuyucu kullanın.
Başka bir USB bağlantı noktası deneyin.
İmkânınız varsa ikinci bir bilgisayara takın.
Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın ve kartın orada görünüp görünmediğine bakın.
Windows kartın RAW olduğunu söylüyorsa veya bir formatlama uyarısı çıkarıyorsa, henüz paniğe kapılmayın. Bu durumdaki kartları fazla sorun yaşamadan tarayan kurtarma araçları gördüm. Kart hiçbir yerde görünmüyorsa, basit bir silme yerine arızalanan bir kartla veya bozuk bir kart okuyucuyla uğraşıyor olabilirsiniz.
İşe yaradığını gördüğüm kurtarma araçları
3. Kartı kurtarma yazılımıyla tarayın
Video için, Disk Drill kullandıklarım arasında daha iyi seçeneklerden biri. Uzun bir dosya türü listesini destekler ve kameraya odaklı tarama modu parçalanmış video dosyalarında yardımcı olur; bu da aksiyon kameralarında, dronlarda ve bazı aynasız kameralarda yaygındır.
GoPro, DJI ve Sony kartları gibi cihazlardan, düz bir dosya taramasının bazı parçaları kaçırdığı durumlarda klipleri geri çıkardığını gördüm.
Windows sürümü, kurtarma için size 100 MB’a kadar ücretsiz alan sunar. Büyük video dosyaları için bu sınır pek işe yaramaz, ancak para harcamadan önce görüntülerinizi taramak, önizlemek ve gerçekten orada olup olmadığını görmek için yeterlidir.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec denemeye değerdir. İşe yarar. Çirkindir. Ayrıca orijinal dosya adlarını ve klasör düzenini kaldırma eğilimindedir, bu yüzden bir yığın genel adlı kurtarılmış dosya bekleyin. Yine de sıfır maliyetle, birçok kişinin görüntülerini defalarca kurtarmıştır.
Kurtarmayı nasıl yapardım
4. Başka bir sürücüye kurtarın, asla aynı karta değil
SD kartı bir kart okuyucu ile bağlayın.
Tam tarama veya derin tarama çalıştırın.
Sonuçları video dosyaları için filtreleyin.
Umut verici görünen her şeyi önizleyin.
Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin.
Kurtarılan dosyaları tekrar SD karta kaydetmeyin. Kulağa bariz gelebilir, ama insanlar bunu yapıyor. Kurtarılan verileri aynı karta yazarsanız, henüz çıkarmadığınız diğer silinmiş dosyaların bazı kısımlarını silme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Kurtarılan video oynatılmıyorsa
5. Dosya orada olabilir, ama hasarlı olabilir
Bu kısım sinir bozucu olmaya başlar. Bazen kurtarma işlemi dosyayı geri getirir, ama klip açılmaz.
Benim ilk deneyeceğim şey VLC Media Player olurdu. VLC, diğer oynatıcılar başarısız olup hata verdiğinde benim için bozuk dosyaları açtı.
VLC bunu da açamazsa, video onarım araçlarına bakın. Bazıları, aynı kamerada aynı ayarlarla kaydedilmiş temiz bir örneği kullanarak bozuk görüntüyü yeniden oluşturur. Kulağa garip geliyor, ama evet, bazen işe yarıyor.
Ve sisteminiz kartı biçimlendirmeyi istemeye devam ediyorsa, şimdilik bunu yok sayın. Önce kurtarma. Temizlik sonra.
En önemli olan şey
Zaman önemlidir. Yazma işlemleri daha da önemlidir.
Kartı kullanmayı hızlıca bırakırsanız ve silinen alanın üzerine bir şey yazılmadan önce kurtarmaya başlarsanız, şansınız artar. Kart hâlâ okunuyorsa, oldukça iyi bir şansınız var. Üzerine kayıt yapmaya devam ederseniz, işler hızla kötüleşir. Bu kadar basit.
Alan hâlâ kullanılmış görünüyorsa, MP4 dosyalarınız büyük olasılıkla hâlâ oradadır, ancak aktarım sırasında dosya tablosu bozulmuştur. @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz farklı düşünüyorum; bilgisayarınız SD kartı hâlâ okuyabiliyorsa, önce kartın birebir bir imajını alırdım. Kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalışın. Bozulmaya başlayan kartlar hızla daha kötü hale gelir.
USB Image Tool, HDD Raw Copy veya Win32 Disk Imager kullanın. İmajı bilgisayarınıza kaydedin. Ardından imajı Disk Drill ile tarayın. Bu, riski azaltır ve daha sonra başka araçlarla yeniden denemenize olanak tanır.
Dosyalar geri gelirse ancak oynatılamazsa, sorun çoğu zaman MP4 başlığındadır; moov atomu eksik ya da bozulmuş olabilir. Bunu kontrol etmek için MediaInfo yardımcı olur. ffmpeg bazen bunu şu komutla düzeltir:
ffmpeg -i broken.mp4 -c copy fixed.mp4
ffmpeg başarısız olursa, aynı kameradan alınmış bir örnek dosya kullanan untrunc veya bir onarım aracı çoğu zaman daha iyi sonuç verir.
Ayrıca kurtarmadan önce karttaki gizli dosyaları da kontrol edin. Windows’ta şunu çalıştırın:
attrib -h -r -s /s /d X:.
Bu, aktarım sonrası dosyaların kaybolmuş gibi göründüğü ancak depolamanın hâlâ dolu göründüğü kartları düzeltebilir. Bunu ucuz SD kartlarda ve sorunlu kart okuyucularda gördüm.
Adım adım bir video için, YouTube’daki bu SD kart MP4 video kurtarma rehberi kolayca takip edilebilir.
Kart hâlâ kullanılmış alan gösteriyorsa, dosyaların kaybolduğunu varsaymazdım. Bazen aktarım yarıda kesilir ve geride sahipsiz veriler, bozuk dizin girdileri veya sıfır baytlık yer tutucular kalır. @mikeappsreviewer ve @reveurdenuit’den biraz farklı bir bakış açısı: herhangi bir şey üzerinde onarım komutları çalıştırmadan önce kartın sağlığını kontrol edin. Mümkünse H2testw veya SD kart biçimlendiricisinin tanılama araçları gibi bir şey kullanın. Sahte ya da ölmekte olan bir kart, kurtarmayı mümkünmüş gibi gösterebilir, sonra her şeyi tekrar bozabilir.
Ayrıca, önce CHKDSK çalıştırmayın. İnsanlar bunu önermeyi seviyor, ama kamera kartlarında video yapılarında karmaşaya yol açabilir.
Benim deneyeceklerim:
- Kartın kilit anahtarını açık konuma getirin.
- Tüm görünür içeriği, garip klasörler dahil, bilgisayarınıza kopyalayın.
- Kayıp MP4/MOV imzalarını taramak için Disk Drill kullanın ve dosya boyutlarının gerçekçi görünüp görünmediğine bakın.
- Kurtarılan dosyalar varsa ama oynatılmıyorsa, onları yalnızca VLC’de değil, MPV’de de test edin. MPV, hasarlı dosyalarla garip şekilde iyi çalışır.
- Kurtarılan klip boyutlarını, kameranızın normalde dakika başına oluşturduğu boyutlarla karşılaştırın. Küçük dosyalar genelde yalnızca üstbilgi içeren çöplük veriler anlamına gelir.
İnsanların atladığı bir şey daha: kamera markasının kendi kurtarma/içe aktarma yardımcı aracını kontrol edin. Canon, Sony, Panasonic, GoPro, DJI vb. bazen klipleri genel araçlardan daha iyi, kendi yöntemleriyle yeniden oluşturur.
SD karttan silinen videoları ve kamera görüntülerini kurtarma hakkındaki bu başlıkta da bazı yararlı gerçek dünya ipuçları var. Ayrıca kartı 20 kez takıp çıkarmaya devam etmeyin, bu dengesiz bir okuyucu/kart kombinasyonunun daha da aptalca davranmasına neden olabilir.
@reveurdenuit, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’in söylediklerine ekleyeceğim bir nokta şu: Kameranın klipleri bölünmüş segmentler olarak mı yoksa sidecar yönetimli medya olarak mı yazdığını kontrol edin. Birçok kamera THM, XML, BDMV, IDX, BIN, CPI veya üretici metadatası gibi yardımcı dosyalar oluşturur. Bunlar eksikse ama ham video parçaları hâlâ duruyorsa, genel kurtarma işlemi veriyi geri getirebilir ancak elinizde oynatılamayan veya garip şekilde kesilmiş MP4’ler kalabilir.
Bu yüzden “önce her MP4’ü kurtarayım” diye başlamazdım. Mümkünse önce gizli sistem klasörleri dahil olmak üzere kartın tüm yapısını kurtarmaya çalışırdım. Bazen kazandıran hamle, orijinal klasör düzenini yeniden oluşturup klipleri doğrudan sürüklemek yerine kamera üreticisinin kendi yazılımıyla içe aktarmaktır.
Kart kararsızsa sağlık testlerini çok erken yapma konusunda biraz aynı fikirde değilim. Tekrarlanan tam okumalar ölmekte olan bir kartı zorlayabilir. Bağlantısı kopuyorsa, yavaşlıyorsa veya kapasite okuması değişiyorsa, bir iyi imaj alın ya da bir iyi tarama geçişi yapın ve durun.
Özellikle Disk Drill için:
Artılar
- Silinmiş/kaybolmuş video dosyalarını bulmada iyi
- Önizleme, kurtarmadan önce görüntünün gerçekten mevcut olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olur
- PhotoRec seviyesindeki araçlara kıyasla daha kullanıcı dostu bir arayüz
Eksiler
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırı video için küçüktür
- Kurtarılan adlar/klasör yapısı yine de dağınık olabilir
- Derin taramalar çok sayıda yanlış pozitif MP4 parçası döndürebilir
Disk Drill benzer adlara sahip, garip boyutlarda birçok MP4 gösteriyorsa, önce hepsini değil birkaç örnek kurtarın. Gerçek klipler genellikle kameranızın normal bitrate ve süre düzeniyle eşleşir. Parçalar ise çoğu zaman birkaç saniye açılır, sonra bozulur.
Ayrıca kartınız adaptör içindeki bir microSD ise adaptörü değiştirin. Bunlar insanların düşündüğünden daha sık arızalanır.