Canon Fotoğraflarını Yanlışlıkla Sildim, Kurtarabilir miyim?

Canon kameramın hafıza kartındaki görüntülere göz atarken yanlışlıkla önemli fotoğrafları sildim ve şimdi onları geri getirmenin bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu fotoğraflar gerçekten çok önemli ve Canon fotoğraf kurtarma, hafıza kartı kurtarma ve durumu daha da kötüleştirmemek için en güvenli adımlar konusunda yardıma ihtiyacım var.

Buna küçük bir acil durum gibi yaklaşırdım. Bir Canon SD karttan fotoğrafları sildiyseniz, kartı hemen kullanmayı bırakın. Ne deneme çekimi. Ne kısa bir klip. Gerekenden fazla kamerada kurcalamayın. Ve kameranız ya da bilgisayarınız kartı biçimlendirmeyi veya düzeltmeyi isterse, bunu görmezden gelin.

Canon kartlarda gördüğüm şey basit. Önce dosya listesi kaldırılır. Fotoğraf verileri ise çoğu zaman üzerine yeni veri yazılana kadar orada kalır. Yani kurtarma için hâlâ bir fırsat var, ama karta her yeni bir şey yazdığınızda durum kötüleşir.

İlk yapacağım şey, SD kartı kameradan çıkarmak olurdu. Eğer bu, yanında küçük kilit anahtarı olan standart bir SD kartsa, anahtarı kilitli konuma getirin. Bu tek başına hiçbir şeyi geri getirmez. Ama kazara yazmaları önlemeye yardımcı olur ve bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Sonra bir kart okuyucu kullanın ve kartı bilgisayarınıza bu şekilde takın. Bu iş için Canon gövdesini USB ile bağlamayı pas geçerdim. Benim deneyimime göre, doğrudan kart okuyucu kullanmak kurtarma uygulamalarına elde kalanı okuma konusunda daha temiz bir şans verir. Ayrıca dosyaları karta kaydetmeyin. Windows'ta CHKDSK çalıştırmayın. Mac'te First Aid çalıştırmayın. Bu araçlar silinen fotoğrafları kurtarmaya değil, depolama yapısını onarmaya çalışır ve dağınık durumdaki bir kartı daha da kötü hale getirdiklerini gördüm.

Kurtarma için, silinmiş medya için yapılmış dosya kurtarma yazılımı kullanın. Disk Drill burada bakacağım seçeneklerden biri olurdu. RAW biçimleri dahil yaygın Canon görüntü türlerini okur ve önizleme özelliği çok yardımcı olur. Önizleme zaman kazandırır çünkü sürücünüze bozuk isimlerden oluşan bir yığın dökmeden önce hangi dosyaların hâlâ açıldığını görmenizi sağlar.

Tipik iş akışı şöyle görünür:

1. Kurtarma uygulamasını SD karta değil, bilgisayarınıza kurun.
  2. Canon kartını bir kart okuyucuya takın.
  3. Uygulamayı açın ve aygıt listesinden SD kartı seçin.
  4. Tam veya evrensel tarama çalıştırın.
  5. Silinen veya kaybolan dosyalar alanını kontrol edin.
  6. Sonuçları fotoğraflara veya RAW biçimlerine daraltın.
  7. Bulduklarınızı önizleyin.
  8. İyi dosyaları aynı SD karta geri değil, bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.

Gösterişli bir şey yapmadan önce sıkıcı yerlere de bakardım. O fotoğraflar daha önce bir bilgisayara kopyalandıysa, Windows'ta Geri Dönüşüm Kutusu'na veya Mac'te Çöp Kutusu'na bakın. Sonra çalışır durumda olan herhangi bir yedekleme veya senkronizasyon hizmetini kontrol edin; örneğin File History, Time Machine, Google Drive, iCloud, OneDrive veya Canon image.canon. İnsanların kart yüzünden paniğe kapıldığını, sonra bir saat sonra tüm çekimi bulut senkronizasyonunda bulduğunu gördüm. Biraz saçma, ama iyi türden bir saçmalık.

Silme işlemi yakın zamanda olduysa ve kart sonrasında hiç ellenmediyse şansınız daha yüksektir. Kartla çekim yapmaya devam ettiyseniz, bazı görüntüler yine de geri gelebilir, ama bazıları hasarlı olabilir ya da parçalar halinde kaybolmuş olabilir. Yani evet, sıra önemli. Kartı kullanmayı bırakın. Tarayın. Geri yüklemeden önce dosyaları önizleyin. Kurtarılan fotoğrafları başka bir yere kaydedin.

Böyle bir korkudan sonra ben genelde günün geri kalanı boyunca karta güvenmeyi bırakırım. Belki aşırı tedbir, belki değil. SD kartlar mümkün olan en kötü zamanı seçmeye bayılır.

Evet, hâlâ bir şansınız var.

Fotoğraflar Canon kartından silindiyse ve çekime devam etmediyseniz, kurtarma oranları çoğu zaman yüksektir. SD kartlarda silme işlemi genellikle önce dosya girişini kaldırır. Görüntü verileri, üzerine yeni veriler yazılana kadar kalır. Bu yüzden zaman önemlidir.

Kartın kullanımını durdurma konusunda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim. Ancak bir noktada biraz farklı düşünüyorum. SD kartlardaki kilit anahtarı hataları önlemeye yardımcı olur, ama bazı kart okuyucular bunu yok sayar, bu yüzden ona zırh gibi güvenmeyin. En iyi hareketiniz kartı çıkarmak ve bir okuyucu ile bilgisayardan çalışmaktır.

Kurtarmadan önce kontrol etmeniz gereken birkaç şey:

1. RAW+JPEG çektiyseniz, sürümlerden biri hâlâ duruyor olabilir.
  2. Bilgisayarınızda gizli bir DCIM klasörü sorunu olup olmadığına bakın.
  3. Kart yalnızca hızlı biçimlendirildiyse, kurtarma ihtimali çoğu zaman hâlâ iyidir.
  4. Kamera kart hatası diyorsa, nasıl yapacağınızı biliyorsanız önce kartın bir imajını alın.

Yazılım için, Disk Drill silinen Canon fotoğrafları ve RAW kurtarma konusunda daha iyi seçeneklerden biridir. Sonuçları dosya türüne ve dosya boyutuna göre sıralayın. Önizlemeli büyük CR2 veya CR3 dosyaları en iyi adaylarınızdır. Önizlemesi olmayan veya garip derecede küçük boyutlu dosyalar çoğu zaman kurtarılamaz.

Kamera SD kartından silinen fotoğrafları kurtarmak için görsel bir rehber istiyorsanız, şuna da göz atmaya değer:
kamera SD kartı fotoğraf kurtarma anlatımını izleyin

İnsanların atladığı bir nokta daha var. Bir şeyi kurtardıktan sonra kartı test edin. Kamerada tam biçimlendirme yapın, sonra bir grup çekim yapıp kopyalayın. Yine garip davranırsa, kullanımdan çıkarın. SD kartlar aptalca şekillerde bozulur. Üzücü ama gerçek.

Muhtemelen yapabilirsiniz, ama ne @mikeappsreviewer ne de @shizuka’nın yeterince vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: fotoğrafların gerçekten silinip silinmediğini, yoksa bozulmuş bir klasör yapısının arkasında mı gizlendiğini kontrol edin. Canon kartlarda bazen kamera hiçbir şey göstermeyebilir, ama dosyalar hâlâ DCIM içinde ya da başıboş bir CANONMSC klasöründe duruyor olabilir. Windows’ta gizli dosyaları açın. Mac’te yalnızca Finder’ı değil, Image Capture’ı da kullanın, çünkü Finder bazen kamera medyasıyla aptalca davranabiliyor.

Eğer dosyalar gerçekten silindiyse, evet, kurtarma yazılımı doğru hareket olur. Disk Drill, özellikle CR2 veya CR3 RAW desteğine ihtiyacınız varsa ve geri yüklemeden önce önizleme görmek istiyorsanız, Canon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçenektir. Önce beş tane ücretsiz mucize uygulamayı sonsuza kadar denemeye çalışmazdım, insanlar güvenli kurtarma süresini böyle boşa harcıyor.

Genelde verilen tavsiyeye küçük bir itirazım var: kart fiziksel olarak sorunlu davranıyorsa, onu tekrar tekrar taramaya devam etmeyin. Dikkatli yapılmış tek bir tarama, çaresizce yapılmış on tanesinden daha akıllıcadır. Ölmekte olan bir kartta sürekli okuma yapmak durumu daha da kötüleştirebilir.

Ayrıca, bu SEO ve gelecekteki okuyucular için önemliyse, bu temelde faydalı bir Canon SD kart fotoğraf kurtarma tartışması.

Disk Drill görüntüleri bulursa ve önizlemeler normal görünüyorsa, onları hemen bilgisayarınıza kurtarın. Hiçbir şey önizlenmiyorsa, en kötü senaryo bazı dosyaların zaten üzerine yazılmış olması olabilir. O kısım biraz kötü, ama dürüst cevap bu.