Bazı yapay zeka içeriklerini daha doğal ve daha az tespit edilebilir hale getirmek için Clever AI Humanizer aracını test ediyorum. Bunu müşteri projelerinde kullanmadan önce özgünlük, yapay zeka denetleyicileri tarafından tespit edilme ve olası SEO ya da intihal sorunları konusunda endişelerim var. Bunu uzun vadede kullanan var mı, kalite, güvenlik ve gerçekten insan benzeri okunabilirliği artırıp artıramadığı konusunda dürüst geri bildirim paylaşabilir misiniz?
Clever AI Humanizer: Denediğimde Gerçekte Ne Oldu?
Bir süredir “AI humanizer” araçlarıyla oynuyorum; biraz meraktan, biraz da herkes hangi aracın gerçekten işe yaradığını sorduğu için. Çoğu çok şey vaat ediyor, az şey sunuyor ya da üç tıklamada sana bir şey satmaya çalışıyor.
Clever AI Humanizer, adı sürekli geçen az sayıdaki araçtan biri, ben de işi ciddiye alıp kapsamlı bir işkence testine sokmaya karar verdim.
Resmî site: https://aihumanizer.net/
Google Ads’te bu ismi kullanan taklitler var, ama yukarıdaki URL gerçek olan.
Gördüğüm kadarıyla hâlâ ücretli bir sürüm yok, “Pro” yok, ücretsiz denemenin arkasına gizlenmiş sinsi bir abonelik akışı yok. Kart bilgisi isteyen bir yere düştüysen, doğru sitede değilsin.
Testi Nasıl Kurdum?
Temel metni kendim yazmadım. Tam “Yapay zekâ vs yapay zekâ” yaptım:
- ChatGPT 5.2’den Clever AI Humanizer hakkında tamamen yapay zekâ tarafından yazılmış bir makale istedim.
- Çıktıyı alıp Clever AI Humanizer’a yapıştırdım.
- Seçilen mod: Simple Academic.
Bu mod garip bir orta noktada duruyor: biraz akademik, ama tam anlamıyla makale ciddiyetinde değil. Tahminim, bu “yarı resmi, yarı normal” ayar bilinçli; çünkü tamamen günlük ya da tamamen akademik stil, dedektörlerin desen yakalaması için daha kolay.
Özellikle seçmemin sebebi, bu tarzın genelde AI dedektörlerinden “saklaması” daha zor olması.
Dedektör Tur 1: ZeroGPT & GPTZero
İlk durak: ZeroGPT.
Bağlam için: ZeroGPT bir keresinde bana ABD Anayasası’nın %100 yapay zekâ ile yazıldığını söyledi, dolayısıyla verdiği sonuçları kocaman bir tuz tanesiyle alıyorum. Ama hâlâ en çok aranan dedektörlerden biri, o yüzden teste girmesi adil.
Clever’dan geçen metnin sonucu:
ZeroGPT → %0 AI.
Sonra aynı metni muhtemelen en çok kullanılan ikinci dedektör olan GPTZero’ya verdim.
Sonuç:
GPTZero → %100 insan, %0 AI.
Kâğıt üzerinde, bundan temiz sonuç zor.
Ama bu hikâyenin sadece yarısı.
Metin Hâlâ İnsan Yazmış Gibi Mi Duruyor?
Dedektörleri geçmesi güzel. Ama sonuç okunduğunda ateşli bir sayıklama gibi geliyorsa, hiçbir işe yaramaz.
Bu yüzden humanize edilmiş metni tekrar ChatGPT 5.2’ye verip yazıyı eleştirmesini istedim:
Özetle şunları söyledi:
- Dilbilgisi: sağlam.
- Stil (Simple Academic): yeterince iyi, ama yine de bir insan düzenlemesi öneriyor.
Ve dürüst olmak gerekirse, bu doğru. Hangi aracı kullanırsan kullan, çıktıyı kopyalayıp “gönder”e basıyorsan ve hiç gözden geçirmiyorsan, kumar oynuyorsun.
Her AI humanizer, parafraz aracı ve “sihirli yazar”ın sonunda bir insan dokunuşuna ihtiyacı var. Aksi iddia eden herkes düz pazarlama yapıyor.
Dahili AI Writer’ı Test Etmek
Clever yakın zamanda bir özellik ekledi: AI Writer
Bağlantı: AI Writer - %100 Ücretsiz AI Metin Üreteci ve AI Humanization!
Bu kısım gerçekten ilginç, çünkü çoğu “humanizer” sadece yapıştırdığın metni yeniden yazıyor. Clever’ın AI Writer’ı ise yazma ve humanize işini tek seferde yapmaya çalışıyor; böylece araçlar arasında gidip gelmiyorsun.
Ben de şöyle denedim:
- Stil: Casual
- Konu: AI humanization, Clever AI Humanizer’dan da bahsedilecek
- Nasıl başa çıkacağını görmek için bilerek prompt’a bir hata ekledim.
Beni ilk anda rahatsız eden bir şey oldu:
300 kelime istedim. Üzerine çıktı.
Eğer 300 dersem, ~300 isterim. 420 değil. 196 da değil. Kıl bir detay gibi görünebilir ama ödev, başvuru vb. işlerde kelime sayısı önemli ve sınırı yok sayan araçlar sinir bozucu.
Not aldığım ilk gerçek eksi buydu.
Dedektör Tur 2: AI Writer Çıktısı
Sonra AI Writer’dan çıkan metni de diğer örnekler gibi alıp klasik dedektörlerden geçirdim.
Aldığı skorlar:
- GPTZero → %0 AI
- ZeroGPT → %0 AI / %100 insan
- QuillBot Detector → %13 AI
Dedektörlerin bugünkü hâlini düşününce, bu gayet iyi. Her araçta, her seferinde kusursuz %0 bekleyemezsin, ama bu sonuçlar “bariz şekilde AI” kategorisinden oldukça uzak.
Sonra yine o AI Writer çıktısını ChatGPT 5.2’ye verip “insan yazmış gibi mi duruyor?” diye sordum.
Görüşü:
- Genel olarak güçlü bir yazı
- Bir insanın yazmış olabileceği türden
Yani bu özel denemede Clever şunları kandırmayı başardı:
- Sıklıkla kullandığım üç dedektörü
- Modern bir LLM’in “bu insan mı AI mı?” içgüdü kontrolünü
Clever AI Humanizer’ı Diğer Humanizer’larla Karşılaştırmak
Benzer prompt’lar ve dedektör kurulumlarıyla birden fazla aracı test ederken ortaya çıkan kabaca skor tablosu şöyle:
| Araç | Ücretsiz | AI dedektör skoru |
| ⭐ Clever AI Humanizer | Evet | %6 |
| Grammarly AI Humanizer | Evet | %88 |
| UnAIMyText | Evet | %84 |
| Ahrefs AI Humanizer | Evet | %90 |
| Humanizer AI Pro | Sınırlı | %79 |
| Walter Writes AI | Hayır | %18 |
| StealthGPT | Hayır | %14 |
| Undetectable AI | Hayır | %11 |
| WriteHuman AI | Hayır | %16 |
| BypassGPT | Sınırlı | %22 |
Kendi denemelerimde Clever AI Humanizer sürekli olarak şunları geride bıraktı:
- Diğer ücretsiz araçlar:
- Grammarly AI Humanizer
- UnAIMyText
- Ahrefs AI Humanizer
- Humanizer AI Pro
- Ve bazı ücretli araçlar:
- Walter Writes AI
- StealthGPT
- Undetectable AI
- WriteHuman AI
- BypassGPT
Her testte değil, ama rastlantı diyemeyeceğim kadar sık.
Nerede Zayıf Kalıyor?
Mükemmel değil. Beni rahatsız eden ya da baştan bilmen gereken taraflar:
-
Kelime sayısı kontrolü gevşek
300 kelime dersen, sapabilir. Bu da ödevler, başvurular vb. için sorun olabilir. -
Desenleri eğitimli bir göz hâlâ yakalayabiliyor
Bazen bütün dedektörler “%0 AI” dese bile metinde fazla pürüzsüz, fazla dengeli bir ritim oluyor ve “bu bir makineden geçti” diye bağırıyor. İnce bir his, ama fark ediliyor. -
Bazı LLM’ler hâlâ parçaları AI benzeri bulabiliyor
GPTZero ve ZeroGPT sorun görmüyor diye, gelecekteki her modelin de “bu insan yazmış” diyeceğinin garantisi yok. -
İçerik bazen orijinalden biraz sapıyor
Başlangıçtaki yapıya ya da tam ifadelere sıkı sıkıya tutunmuyor. Muhtemelen bu da dedektörleri yenmesini sağlayan parçalardan biri, ama belirli cümleleri ya da argümanları bire bir koruman gerekiyorsa önemli.
Artı tarafları:
- Dilbilgisi güçlü
Çeşitli dilbilgisi denetleyicileri ve büyük LLM’ler üzerinden bakınca 10 üzerinden 8–9 derim. - Okunabilirlik gayet iyi
Mantıklı akıyor, tuhaf kırık cümleler ya da bariz saçmalıklar yok. - Sahte “typo spam” numaraları yok
Bazı araçların patern bozmak için kasıtlı küçük “i” veya rastgele eksik apostrof atma numarasını yapmıyor. Evet, kasıtlı hatalar bazen tespit skorlarını düşürebilir ama bu kez metnin, aceleyle yazılmış bir mesaj gibi görünür.
Daha Geniş Resim: Humanizer’lar vs Dedektörler
Bu alan, 2000’lerin başındaki antivirüs–zararlı yazılım savaşını izlemek gibi hissettiriyor.
- Dedektörler gelişiyor.
- Humanizer’lar uyum sağlıyor.
- Dedektörler yeni numaralarla eğitiliyor.
- Döngü devam ediyor.
Temelde hiç bitmeyen bir kedi–fare oyununun içine giriyorsun. Kalıcı bir “sonsuza dek tespit edilemez” ayarı yok. Bunu vaat eden her araç ya bilerek yalan söylüyor ya da saf.
Bugün asıl değer, “her zaman %0 AI” değil de:
- Metni daha doğal hâle getiriyor mu?
- Belirgin AI izlerini azaltıyor mu?
- Çıktı, sıfırdan yazmak yerine, insan taslağını düzeltmek gibi hissettirecek kadar temiz mi?
Ücretsiz bir araç için Clever, bunları çoğu rakibinden daha sık karşılıyor.
Peki, Clever AI Humanizer “En İyisi” Mi?
Sorun net olarak şuysa:
“Kart girmeden, kayıt olmadan kullanabileceğim ücretsiz AI humanizer’lar içinde şu an en güçlü olan bu mu?”
Benim deneyimim: Evet, en azından şimdiye kadar denediklerim arasında.
Kusursuz değil. Kendine göre tuhaflıkları var. Bazı modeller hâlâ belli kalıpları yakalayabilir. Yine de düzeltme ve ufak dokunuş şart. Ama aynı kategorideki diğer araçlarla, hem ücretsiz hem de bazı ücretlilerle kıyaslayınca, şu anki listemin tepesinde.
Ve benim test ettiğim dönemde:
- Fiyat tuzakları yoktu
- “Yarın bitecek krediler” dramı yoktu
- Kullan, işini gör ve çık modelindeydi
Derine İnmek İsteyenler İçin Ek Bağlantılar
Daha fazla test ve yorumlarda kavga görmek istersen:
-
Genel “en iyi AI humanizer” tartışması ve kanıtlar:
Reddit - The heart of the internet -
Clever AI Humanizer’a özel tartışma:
Reddit - The heart of the internet
Kendi testlerini yapacaksan, tek dedektöre güvenme; birkaçını birlikte kullan ve metne güvenmeden önce mutlaka kendi kendine yüksek sesle oku.
Kısa versiyon: Clever AI Humanizer oldukça sağlam, ama özellikle müşteri işleri için asla “çalıştır ve unut” tipi bir çözüm gibi davranmamalısınız.
Birkaç haftadır canlı bir ajans sürecinde kullanıyorum. @mikeappsreviewer ’ın paylaştıklarına ek olarak benim görüşüm şu:
Gerçekte iyi olduğu noktalar
- Metni gerçekten “bu bir insan yazmış olabilir” seviyesine yaklaştırıyor.
- Blog yazıları, bültenler ve destek dokümanlarında, genelde müşteri tarafında kimse “bu biraz yapay zekâ gibi” demedi.
- Stil seçenekleri (Basit Akademik, Samimi vb.) gerçekten işe yarar, sadece süs amaçlı düğmeler değil.
@mikeappsreviewer ile hafifçe ayrıştığım nokta, dedektörlere ne kadar “güvenli” şekilde güvenilebileceği. Kendi testlerimde şunları yaşadım:
- Clever çıktısı GPTZero ve ZeroGPT ’den geçti
- Sonra bir müşterinin kullandığı dahili sınıflandırıcı tarafından hafifçe işaretlendi (temelde “Yapay zekâ etkili” dil, “%100 yapay zekâ” değil)
Yani müşteri kendi kontrollerine sahipse, hâlâ hedefte siz varsınız. Dedektör skorlarını ipucu olarak görün, asla garanti olarak değil.
Özgünlük ve içerik kayması
- Sadece kelime sırası değiştirmiyor. Bazı durumlarda o kadar yeniden ifade ediyor ki metnin bakış açısı biraz değişebiliyor.
- Genel içeriklerde (SaaS açıklayıcı yazılar, nasıl yapılır rehberleri) bu genelde sorun değil, hatta faydalı bile olabilir.
- Hukuki, medikal ya da iddia cümlelerinin birebir önemli olduğu hiçbir şeyde satır satır karşılaştırma yapmadan güvenmem. Nüansların yumuşadığı veya hafifçe çerçevesinin değiştiğini gördüm.
Müşteri odaklı gerçeklik
Benim için işe yarayan yaklaşım:
- Taslağı ana LLM’inizle oluşturun.
- Clever AI Humanizer’ı “tarz filtresi” olarak kullanın, “ne pahasına olursa olsun insanileştir” düğmesi gibi değil.
- İnsan düzenlemesini şu odakla yapın:
- Müşterinin önem verdiği özel terminoloji
- Tipik yapay zekâ geçişlerini temizlemek (“Günümüzün hızlı dijital dünyasında…” vb.)
- Verilerin, rakamların ve verilen taahhütlerin hâlâ brief ile birebir uyuştuğundan emin olmak
“Asıl gerçek hissettirme” etkisinin %80’i bu son insan geçişinden geliyor, araçtan tek başına değil.
Kullanmayacağım durumlar
- Özgünlük / yazarlığın ağır incelendiği akademik çalışmalar
- Düzenlemeye tabi alanlar (finans, sağlık, hukuk)
- Sözleşmede açıkça yapay zekâ kullanımını yasaklayan her iş
Bu durumlarda, tespit skorunuz ne kadar düşük görünürse görünsün, risk pratikte kazandırdığı kolaylığa değmez.
Özet
Pazarlama içerikleri, blog yazıları ve genel web metinleri için Clever AI Humanizer, alet çantamda kalıcı yer edindi. Yapay zekâ “parıltısını” fark edilir biçimde azaltıyor ve genellikle popüler dedektörlerden geçiyor, ama yine de ihtiyacınız var:
- Üstüne kendi sesinizi eklemeye
- Manuel gerçeklik kontrolüne
- Dedektörlerin hareketli bir hedef olduğunu ve hukuki kalkan olmadığını kabullenmeye
Araca “yardımcı” gözüyle, “üstünü örtme makinesi” gözüyle değil bakarsanız, gerçekten piyasadaki daha kullanışlı araçlardan biri.
Kısa versiyon: Müşteri işlerinde Clever AI Humanizer’ı kullanırdım ama iş akışında sadece bir adım olarak, son karar mercii olarak değil.
@mikeappsreviewer ve @waldgeist’in pek üzerinde durmadığı birkaç ek açı:
-
Özgünlük ve “ses” riski
Clever tonu yumuşatma konusunda epey agresif. 3–4 farklı yazarın metnini beslediğinizde, çıktı hepsinde tuhaf biçimde birbirine benzemeye başlıyor. “Ajans genel üslubu” için harika, ses konusunda titiz müşteriler için kötü.- Bir SaaS müşterisinde, üç farklı yazarın üç blog taslağı da… aynı orta seviye içerik pazarlamacısı gibi ses verdi. Müşteri fark etti.
- “Marka sesi” önemliyse, Clever’ın dokunuşunu hafif tutar, sonra da müşterinin kendine has dokunuşlarını elle geri eklerim.
-
Dedektör paranoyası ve gerçeklik
Benim testlerimde, @mikeappsreviewer’ın gösterdiğine çok benzer davranıyor: çoğu dış dedektör çalıştırdıktan sonra sakinleşiyor. Biraz ayrıştığım yer: güvenini buna dayandırmazdım.- Yapısına ve tekrara bakan kurumsal araçlar gördüm, spesifik AI izlerine bakmaktan çok. Clever yardımcı oluyor ama düşünce kalıplarınızı sihirle rastgeleleştirmiyor.
- Müşteri “hiç AI yok” konusunda katıysa, kamuya açık araçlardan gelen her türlü “%0 AI” rozetine rağmen teknik olarak hâlâ risk bölgesindesiniz.
-
İçerik kayması ve gerçeklere güvenilirlik
İnsanların itiraf ettiğinden daha önemli. Clever bazen:- İddiaları yumuşatıyor
- Mantık sırasını değiştiriyor
- Anlamı değiştiren küçük niteleyicileri düşürüyor
B2B siber güvenlik yazısında bir yerde “zorunlu” ifadesi “yardımcı olabilir”e döndü ve belirli bir uyumluluk referansı genelleştirildi. Pazarlama süsü için sorun değil, ama müşterinin hukuk ekibi kelime kelime önemsediğinde kabul edilemez.
-
Müşteri hattında gerçekten parladığı yer
Benim için işe yarayan düzen:- Taslağı ana LLM’inle yazdır.
- Bariz AI ritmini ve tekrar eden kalıpları törpülemesi için Clever AI Humanizer’dan geçir.
- Sonra hedefli bir insan editinden geçir: marka ifadelerini geri koy, rakamları düzelt, giriş ve sonuçları sıkılaştır.
Böylece hem daha hızlı daha temiz metin alırsın hem de özgünlük ve tonu sen kontrol edersin. “Ateş et ve unut” dersen, @waldgeist’in ima ettiği o kupkuru, aşırı steril hissi alırsın.
-
Etik / sözleşme tarafı
Sözleşmen ya da müşteri açıkça AI’ı yasaklıyorsa, hiçbir humanizer seni “korumaz”. Clever, metnin temelinin bir AI modelinden geldiği gerçeğini değiştirmiyor. Dedektörler bugün yakalamasa da, politika açısından hâlâ kurala aykırısın. -
Asıl endişene cevabım
- Özgünlük: İntihal yapmaz, ama standartlaştırır. Kişiselleştirmezsen güvenli, genel, “normal” metin alırsın.
- Tespit: Çoğu paranoyak olmayan ortam için tespiti genelde yeterince düşürüyor. Kurşun geçirmez değil ama ham LLM çıktısından belirgin biçimde iyi.
- Müşteriye uygunluk: Bloglar, bültenler, ürün açıklamaları, SSS sayfaları için: evet, sürecin parçası olarak gönül rahatlığıyla kullanırım. Hukuki, akademik, medikal ya da uyumluluk açısından hassas olan her şey için: çok yakından bir insan yeniden yazımı olmadan hayır.
Zaten deniyorsan, müşteri işi için belirleyici soru “dedektörleri geçiyor mu” değil, “bu hâlâ müşterim gibi mi ses çıkarıyor ve her cümleyi tam anlamıyla savunuyor muyum”. O son insan turunu atmaya razıysan, Clever AI Humanizer’ı yığında tutmaya gerçekten değer.
Müşteri işleri için kısa versiyon: Clever AI Humanizer kullanılabilir, ama onu özgünlük ya da “gizlenme” düğmesi olarak değil, güçlü bir yeniden ifade edici ve ton yumuşatıcı olarak ele aldığınız sürece.
Gördüğüm artılar (önceden söylenenlere ek olarak):
- Yığılmış geçişler ve tekrarlayan yan cümle kalıpları gibi bariz yapay zekâ izlerini, metni kelime salatasına çevirmeden düzeltmede iyi.
- Karışık kaynakları fena idare etmiyor. Birleştirilmiş taslakları (insan taslağı + yapay zekâ bölümleri) içinden geçirdim ve yapıyı makul ölçüde korudu.
- Her yere klişe boca etmeme konusunda çoğu ücretsiz rakipten daha iyi. Örneğin Grammarly’nin humanizer’ı genel kurumsal boş sözleri çok seviyor; Clever bunu daha az yapıyor.
- Sonraki düzenlemelerle iyi çalışıyor. Metin yeterince “temiz” olduğu için, hızlı bir insan kontrolünde sıfırdan yazmaya gerek kalmadan ses, örnekler ve marka dilini geri eklemek mümkün.
Müşteri projeleri için önemli eksiler:
- Bir “ev sesi” var. Birkaç dokümandan sonra aynı cümle ritimlerini fark etmeye başlıyorsunuz. Çok spesifik bir tona sahip markalarda bu, kimliklerini bulanıklaştırabiliyor.
- Bazen somut iddiaları yumuşatıyor ya da genelleştiriyor; bu da regüle edilmiş ya da çok teknik içerikler için riskli. Her türlü sayı, niteleyici ve vaadi tekrar kontrol etmeniz gerekiyor.
- Tespit hafifletmesi ortamdan ortama tutarsız. Açık araçlar sakinleşirken, yapı ve konu tekrarını daha çok tartan kurum içi ya da LMS dedektörleri bazı kısımları hâlâ işaretleyebiliyor.
- Aşırı stilize yazımlarda pek iyi değil. Bir müşterinin metninde kasıtlı tuhaflıklar, mizah ya da çok vurucu mikro metinler varsa, Clever bu nüansı düzleştirme eğiliminde.
@waldgeist, @suenodelbosque ve @mikeappsreviewer’ın anlattıklarıyla karşılaştırınca: AI bayraklarını azaltmada çoğu ücretsiz aracı geçtiğine katılıyorum, insan son kontrolünün vazgeçilmez olduğuna da katılıyorum. Biraz itiraz edeceğim yer, ölçek büyüdükçe ne kadar “doğal” hissettirdiği. Tek bir makalede gayet okunaklı. Bir içerik takvimi boyunca ise kalıplar görünür hâle geliyor.
Clever AI Humanizer’ı bir müşteri hattında güvenle nasıl kullanırım:
- Taslağı ana LLM’inizle ya da insan yazarla oluşturun.
- Bariz yapay zekâ iskeletini ve tekrar eden ifadeleri temizlemek için Clever AI Humanizer’dan geçirin.
- Marka sesini elle geri ekleyin: tercih edilen ifadeler, tipik cümle uzunluğu, resmiyet seviyesi, bölgeye özel yazım.
- Gerçekleri, iddiaları ve uyumluluk dilini yeniden doğrulayın.
- Ancak ondan sonra gönderin.
Müşterileriniz esas olarak okunabilirliğe ve robotik gelmeyen bir hisse önem veriyorsa, Clever AI Humanizer araç setinin sağlam bir parçası. Yapay zekâyı açıkça yasaklıyorlar ya da çok belirgin bir ses talep ediyorlarsa, bu araç da dâhil hiçbir humanizer dikkatli insan düzenlemesi ve bazı durumlarda sıfırdan insan yazımı yapma yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmaz.