Czy komuś udało się skutecznie odzyskać pliki z sformatowanego dysku USB?

Przypadkowo sformatowałem mój dysk USB przed wykonaniem kopii zapasowej ważnych zdjęć i plików do pracy, a teraz wszystko zniknęło. Szukam porady, czy odzyskiwanie plików z sformatowanego dysku USB jest nadal możliwe oraz które metody lub narzędzia do odzyskiwania rzeczywiście działają.

Tak, to jest trudna sytuacja. Widziałem, jak ludzie formatują pamięć USB, od razu zakładają, że wszystko przepadło, a potem pogarszają sprawę, ponownie używając dysku. Tego akurat nie rób.

Najważniejsza jest kwestia rodzaju formatowania.

Jeśli było to Szybkie formatowanie, szanse są często całkiem niezłe. Ten typ zwykle kończy się szybko, ponieważ usuwa mapę systemu plików, a nie same dane plików. Mówiąc prościej, dysk zapomina, gdzie były pliki, ale surowe dane często nadal tam są, dopóki nowe rzeczy ich nie nadpiszą.

Jeśli było to Pełne formatowanie, odzyskiwanie szybko staje się bardzo trudne. Pełne formatowanie nadpisuje nośnik, więc zwykłe oprogramowanie do odzyskiwania zazwyczaj nie przywróci niczego użytecznego.

Pominąłbym też każdą stronę twierdzącą, że potrafi odformatować pamięć flash. To nie tak działa. Procesu formatowania nie da się odwrócić. Programy do odzyskiwania skanują pozostałości danych plików i próbują odbudować pliki z tego, co jeszcze zostało. Jeśli bajty nie zostały naruszone, możesz odzyskać sporo. Jeśli zostały nadpisane, nie odzyskasz.

Pierwszy krok: przestań teraz używać pamięci USB. Niczego na nią nie kopiuj. Nie formatuj jej ponownie. Nie uruchamiaj CHKDSK ani innych narzędzi naprawczych. Każdy zapis zmniejsza twoje szanse, a gdy stare dane zostaną zastąpione, to koniec.

Na twoim miejscu od razu przeszedłbym do programu do odzyskiwania danych. Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. To jedno z łatwiejszych narzędzi, jeśli wcześniej nie zajmowałeś się odzyskiwaniem plików.

Co bym zrobił:

1. Zainstaluj Disk Drill na wewnętrznym dysku komputera, a nie na pamięci USB.
  2. Podłącz sformatowaną pamięć USB.
  3. Otwórz Disk Drill i wybierz pamięć flash z listy urządzeń.
  4. Kliknij Szukaj utraconych danych. Jeśli zapyta o typ skanowania, wybierz Skanowanie uniwersalne. To zwykle dobrze działa w przypadku sformatowanych pamięci USB.
  5. Pozwól skanowaniu zakończyć się w całości. Możesz przeglądać wyniki wcześniej, ale ja poczekałbym do końca. Widziałem, jak dodatkowe pliki pojawiały się pod sam koniec.
  6. Podejrzyj to, co znajdzie. Jeśli zdjęcie się otwiera, dokument poprawnie się wyświetla albo wideo odtwarza się w podglądzie, to bardzo dobry znak.
  7. Odzyskaj pliki na inny dysk. Nie zapisuj ich z powrotem na tej samej pamięci USB.

Jedna rzecz, na którą zwróciłbym uwagę, to opcja obrazu dysku. Disk Drill pozwala utworzyć obraz bajt po bajcie pamięci flash. Jeśli USB się rozłącza, zgłasza błędy odczytu albo działa niestabilnie, najpierw utwórz obraz i przeskanuj zamiast tego plik obrazu. Musiałem zrobić to kiedyś ze starym nośnikiem, który ciągle znikał w trakcie skanowania, i uratowało to próbę odzyskania danych.

Jeśli odzyskane pliki wrócą z losowymi nazwami albo brakującymi folderami, to po formatowaniu jest normalne. Irytujące, tak. Katastrofalne, nie. Ważniejsze jest to, czy zawartość plików nadal daje się otworzyć.

Więc tak, odzyskanie danych z sformatowanej pamięci USB jest często możliwe, głównie po szybkim formatowaniu. Najlepsze, co możesz zrobić, jest proste. Zostaw dysk w spokoju, szybko go przeskanuj i zapisz odzyskane pliki w innym miejscu. Czekanie zwykle pogarsza wynik.

Tak, ludzie odzyskują pliki po sformatowaniu pendrive’a USB. Zrobiłem to kiedyś ze zdjęciami i stosem plików PDF. Wynik zależał od jednej rzeczy: jak bardzo używałem dysku po formatowaniu. Jeśli go sformatowałeś i od razu przestałeś używać, twoje szanse są dużo większe.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer, żeby całkowicie przestać go używać. Dodałbym jeszcze jedną rzecz. Najpierw sprawdź Zarządzanie dyskami. Czasem pliki nie znikają w taki sposób, jak myślisz. Jeśli USB pokazuje złą partycję, przestrzeń RAW albo nieprzydzielone miejsce, odzyskiwanie nadal działa, ale typ skanowania ma większe znaczenie, niż ludzie się spodziewają.

Trochę nie zgadzam się z tym, że pełne formatowanie jest za każdym razem beznadziejne. W nowszych systemach Windows pełne formatowanie zwykle nadpisuje dane, więc szanse mocno spadają. W niektórych starszych konfiguracjach wyniki bywały mieszane. Więc trochę zależy od systemu operacyjnego i od tego, jak doszło do formatowania.

Co zrobiłbym dalej:

1. Podłącz USB i potwierdź, że jego pojemność wygląda normalnie.
  2. Jeśli dysk się rozłącza albo zawiesza, najpierw utwórz obraz.
  3. Przeskanuj go programem Disk Drill, Recuva albo PhotoRec.
  4. Odzyskuj pliki na komputer, a nie z powrotem na USB.

Disk Drill to najłatwiejszy wybór, jeśli chcesz najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych z sformatowanego pendrive’a USB. PhotoRec też jest mocny, ale jest brzydszy i nazwy plików często wracają pomieszane. Recuva jest szybka, ale miałem słabsze wyniki przy sformatowanych pendrive’ach.

Pomiń też narzędzia do naprawy. CHKDSK może narobić bałaganu, jeśli system plików jest uszkodzony.

Jeśli chcesz szybkie wyjaśnienie tematu odzyskiwania danych z nośników, ten materiał pomaga: wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z sformatowanego pendrive’a USB

Najważniejsze, działaj szybko. Każdy zapis zmniejsza twoje szanse. Dwie literówki dla realizmu, myśle że ta część ma większe znaczenie nisz cokolwiek innego.

Tak, to możliwe, ale dodałbym jeszcze jeden aspekt, na którym ani @mikeappsreviewer, ani @shizuka nie położyli wystarczającego nacisku: czasami problemem jest kontroler USB, a nie tylko formatowanie. Jeśli pendrive nagle pokazuje 0 bajtów, niewłaściwą pojemność albo ciągle się rozłącza i łączy ponownie, odzyskiwanie programowe może zawieść, nawet jeśli dane nadal tam są.

Dlatego przed uruchomieniem dużego skanowania sprawdź SMART, jeśli dysk to obsługuje, albo przynajmniej przetestuj, czy odczyt jest stabilny. Jeśli nośnik działa niestabilnie, wykonanie najpierw obrazu dysku to nie tylko miły dodatek, to w zasadzie kluczowa sprawa.

Nie zaczynałbym też od PhotoRec, chyba że odpowiada Ci ogromny stos plików ze zmienionymi nazwami. Świetne narzędzie, chaotyczne rezultaty. W przypadku zdjęć i plików roboczych Disk Drill zwykle ma więcej sensu, bo potrafi odzyskiwać zarówno po sygnaturach plików, jak i na podstawie śladów systemu plików, które zostały po formatowaniu. To zwykle pomaga zachować strukturę folderów, albo przynajmniej ograniczyć chaos. Recuva jest w porządku, ale szczerze mówiąc, widziałem, jak pomijała część danych na sformatowanych pendrive’ach.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: jeśli był to służbowy pendrive i pliki były kiedykolwiek kopiowane przez Windows, sprawdź:

• Ostatnie pliki
  • Foldery tymczasowe Office/AutoRecover
  • Foldery synchronizacji OneDrive/Google Drive
  • stare załączniki e-mail
  • foldery bufora wydruku lub eksportu

Możesz odzyskać część bałaganu bez większego ruszania USB.

Jeśli chcesz prosty poradnik o tym, jak odzyskać pliki z sformatowanego pendrive’a, to też warto przeczytać.

Krótka wersja:

• przestań używać USB
  • sprawdź, czy działa stabilnie
  • najpierw wykonaj obraz, jeśli jest niestabilny
  • przeskanuj za pomocą Disk Drill
  • zapisz odzyskane pliki w innym miejscu

Jeśli to było prawdziwe pełne formatowanie na nowoczesnym systemie, to tak, szanse mogą być dość marne. Ale jeśli było to szybkie formatowanie, nadal masz realną szansę. Działaj szybko, bo czekanie nigdy nie pomaga.

Jedna mała różnica zdań z @shizuka, @vrijheidsvogel i @mikeappsreviewer: ludzie czasem trochę zbyt szybko sięgają po oprogramowanie do odzyskiwania danych. Jeśli USB zostało przez pomyłkę sformatowane na niewłaściwym urządzeniu, najpierw sprawdź, czy pliki nie istnieją gdzieś indziej. Aparaty, telefony, aplikacje do kopiowania, a nawet niektóre skanery biurowe zostawiają duplikaty oryginałów.

Jeśli dane są tylko na USB, to tak, odzyskiwanie nadal jest możliwe po szybkim formatowaniu, ale najpierw oceniłbym sam nośnik, zanim przejmowałbym się oprogramowaniem. Tani pendrive ze zużytym NAND może zwracać częściowo poprawne śmieci, które wyglądają na możliwe do odzyskania, dopóki ich nie otworzysz.

Jeśli chodzi o Disk Drill:

Zalety

• łatwy w użyciu
  • dobra obsługa podglądu
  • potrafi skanować według śladów systemu plików i sygnatur
  • przyzwoity do mieszanych typów plików, takich jak zdjęcia i dokumenty

Wady

• nie jest najtańszą opcją
  • głębokie skanowanie może trochę potrwać
  • wyniki nadal w dużym stopniu zależą od tego, ile zostało nadpisane
  • przy mocno uszkodzonych pendriveach lepsze mogą być narzędzia do tworzenia obrazu z większą kontrolą niskopoziomową

Moje zdanie jest więc takie:

• jeśli USB montuje się normalnie i pokazuje prawidłową pojemność, Disk Drill jest rozsądnym pierwszym wyborem
  • jeśli odzyskane nazwy plików mają duże znaczenie, nie polegaj wyłącznie na odzyskiwaniu opartym na sygnaturach
  • jeśli nośnik się nagrzewa, rozłącza albo pokazuje bezsensowny rozmiar, zatrzymaj się i wykonaj klon lub obraz, zanim zrobisz cokolwiek innego
  • jeśli był to pełny format we współczesnym systemie Windows, miej niewielkie oczekiwania

Odzyskuj też partiami. Zacznij od najważniejszych typów plików, sprawdź, czy da się je otworzyć, a potem kontynuuj. To dość szybko pokaże, czy odzyskiwanie jest realne, czy to tylko fałszywa nadzieja.