Czy nadal można odzyskać dane z uszkodzonego dysku USB?

Mój dysk USB nagle przestał się otwierać po tym, jak przeniosłem na niego ważne pliki do pracy i rodzinne zdjęcia. Teraz wyświetla komunikat, że dysk jest uszkodzony i prosi o sformatowanie, ale naprawdę muszę odzyskać te pliki. Szukam pomocy w znalezieniu bezpiecznych opcji odzyskiwania danych z USB, które mogą zadziałać, zanim pogorszę sytuację.

Miałem taką sytuację i tak, to jest do bani. Pendrive z normalnego stanu staje się nieczytelny po jednym podłączeniu, a jeśli ma na nim rzeczy, na których ci zależy, żołądek momentalnie podchodzi do gardła.

Z tego, co widziałem, w większości przypadków chodzi o uszkodzenie systemu plików, a nie o natychmiastowe usunięcie plików. Dane często nadal tam są. To struktura dysku została uszkodzona. Spotkałem się z tym po odłączeniu dysku bez bezpiecznego wysunięcia, utracie zasilania w trakcie transferu, losowych błędach systemu plików, uszkodzonych sektorach na starzejącej się pamięci flash, złośliwym oprogramowaniu oraz starych dyskach robiących typowo stare-dyskowe rzeczy.

Pierwsza rzecz, którą bym sprawdził

Musisz ustalić, czy wygląda to na uszkodzenie systemu plików, czy na to, że sam pendrive przestaje działać.

Oprogramowanie do odzyskiwania danych ma sens, jeśli twój dysk wykazuje niektóre z tych objawów:

1. Jest widoczny w Zarządzaniu dyskami lub Narzędziu dyskowym.
  2. Windows lub macOS informuje, że wymaga sformatowania.
  3. System plików jest widoczny jako RAW, nieczytelny lub niedostępny.
  4. Pojemność nośnika jest wyświetlana poprawnie.

Zatrzymałbym się i dwa razy zastanowił nad samodzielnym działaniem, jeśli dzieje się coś z tego:

1. USB w ogóle nie jest wykrywane.
  2. Ciągle się rozłącza i łączy ponownie.
  3. Komputer zawiesza się po podłączeniu.
  4. Złącze lub obudowa wyglądają na fizycznie uszkodzone.
  5. Pliki są na tyle ważne, że jeden zły ruch mógłby zaszkodzić.

Nie rób tego najpierw

Nie formatuj go. Nie uruchamiaj też jeszcze CHKDSK. Nauczyłem się tego boleśnie lata temu. Narzędzia naprawcze zapisują zmiany na dysku, a jeśli Twoim celem jest odzyskanie plików, zapis przychodzi później. Najpierw odzyskuję. Napraw próbuję potem.

Czego spróbowałbym samodzielnie

Jeśli USB jest nadal wykrywane, zacząłbym od Disk Drill. Używałem go już wcześniej przy uszkodzonych systemach plików USB. Pomogło mi to, że skanuje samo urządzenie, więc nie polega na czystej, sprawnej strukturze partycji, aby odnaleźć pliki.

Kroki są dość proste:

1. Zainstaluj Disk Drill na swoim komputerze. Nie instaluj go na uszkodzonym USB.
  2. Podłącz dysk USB.
  3. Otwórz Disk Drill i wybierz USB z listy.
  4. Kliknij Szukaj utraconych danych.
  5. Poczekaj. Niektóre skanowania zajmują trochę czasu.
  6. Sprawdź podgląd tego, co zostało znalezione.
  7. Odzyskaj wszystko na inny dysk, a nie z powrotem na to samo USB.

Jeśli dysk wydaje się niestabilny

Jeśli się rozłącza, zwalnia do ślimaczego tempa lub dziwnie zachowuje się podczas odczytu, najpierw zrobiłbym kopię bajt po bajcie i przeskanował obraz zamiast raz po raz katować oryginalny nośnik. Zrobiłem tak kiedyś z wadliwym pendrivem i uratowało mnie to przed utratą dostępu w połowie procesu. Mniejsze obciążenie uszkodzonego urządzenia, większa szansa, że uda się uzyskać jeden czysty odczyt.

Po zabezpieczeniu plików

Wtedy zająłbym się próbą naprawy USB.

1. Uruchom CHKDSK, jeśli używasz Windows.
  2. Uruchom Pierwszą pomoc w Narzędziu dyskowym, jeśli używasz macOS.
  3. Sformatuj dysk ponownie, jeśli narzędzia naprawcze go nie naprawią.
  4. Przetestuj go, kopiując duży plik, zarówno zapisując na nim dane, jak i odczytując je z powrotem.

Jeśli uszkodzenia pojawią się ponownie po sformatowaniu, zapis będzie się nie udawał, pliki będą znikać albo dysk zacznie zgłaszać błędy, wycofałbym go z użycia. Pamięci flash USB są tanie. Powtarzająca się utrata danych już nie.

Tak, odzyskanie danych jest nadal możliwe, jeśli USB wciąż jest widoczne w systemie. Komunikat o formatowaniu nie oznacza, że pliki zniknęły. Często oznacza to, że uszkodzona została tablica plików.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej ważnej kwestii — najpierw nie formatuj. Nie podłączałbym też nośnika w kółko do różnych komputerów. Więcej prób montowania oznacza większe obciążenie, jeśli pamięć flash ulega awarii.

Dodałbym od siebie to.

1. Sprawdź stan dysku przed próbami naprawy.
    Jeśli Windows widzi USB w Zarządzaniu dyskami i pokazuje prawidłowy rozmiar, szanse są większe. Jeśli rozmiar wynosi 0 bajtów albo dysk znika z systemu, zakończ samodzielne próby.

2. Wypróbuj inny port USB, nie hub.
    Uszkodzone porty i słabe zasilanie przedniego panelu powodują dziwne błędy odczytu. Widziałem to więcej niż raz.

3. Najpierw wykonaj obraz, jeśli dysk jest niestabilny.
    W systemie Linux ddrescue jest lepszym rozwiązaniem niż wielokrotne skanowanie niestabilnego dysku. W systemie Windows też są dostępne narzędzia do tworzenia obrazów USB. Jeśli to możliwe, skanuj obraz, a nie sam pendrive.

4. Najpierw użyj odzyskiwania plików, a dopiero potem naprawy systemu plików.
    Disk Drill to dobry wybór, bo dobrze radzi sobie z uszkodzonymi dyskami USB i pozwala podejrzeć pliki przed odzyskaniem. Odzyskuj dane na dysk wewnętrzny albo inny dysk zewnętrzny.

5. Na początku pomiń CHKDSK.
    Trochę nie zgadzam się z osobami, które od razu uruchamiają narzędzia naprawcze, bo chcą szybko znowu otworzyć dysk. Czasem to działa, ale zmienia też metadane i może pogorszyć późniejsze odzyskiwanie.

Po odzyskaniu danych dopiero testuj poprawki albo sformatuj nośnik.

Jeśli chcesz też szybki poradnik wideo, ten krótki poradnik odzyskiwania danych z uszkodzonego dysku USB jest łatwy do śledzenia.

Jeśli na USB są dokumenty z pracy i rodzinne zdjęcia przechowywane tylko w jednym miejscu, a dysk ciągle się rozłącza, zatrzymaj się teraz i oddaj go specjalistom. To moment, w którym samodzielne działania szybko stają się ryzykowne.

Tak, czasami nadal da się odzyskać dane, nawet po tym uroczym komunikacie „ten dysk wymaga sformatowania”. Ten alert często oznacza problem z systemem plików, a nie to, że pliki zostały natychmiast usunięte.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @sonhadordobosque, ale jedna drobna uwaga: nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na testowanie go na wielu systemach tylko po to, żeby „sprawdzić, czy gdzieś zadziała”. Jeśli pamięć flash ulega degradacji, każdy dodatkowy odczyt może pogorszyć sytuację. Trochę przesadna ostrożność? może. Ale widziałem, jak pendrive’y przechodziły od „częściowo czytelnych” do „całkowicie martwych” naprawdę szybko.

Ja zrobiłbym inaczej i sprawdził, czy kontroler nadal poprawnie komunikuje się z systemem operacyjnym:

• W Menedżerze urządzeń lub Informacjach o systemie sprawdź, czy USB jest normalnie rozpoznawane
  • W Zarządzaniu dyskami sprawdź, czy pokazuje prawidłową pojemność
  • Jeśli pokazuje zły rozmiar, 0 bajtów albo bezsensowną nazwę, to bardziej wskazuje na problem sprzętowy niż zwykłe uszkodzenie danych

Jeśli jest widoczny, użyj oprogramowania do odzyskiwania przed jakimikolwiek próbami naprawy. Disk Drill to sensowna opcja do odzyskiwania danych z uszkodzonego pendrive’a, ponieważ potrafi skanować mimo uszkodzonej tablicy partycji i wyciągać pliki także po sygnaturach. To ma duże znaczenie zwłaszcza w przypadku zdjęć. Oczywiście odzyskuj na inny dysk.

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają: jeśli odzyskane zdjęcia się otwierają, ale są częściowo szare albo ucięte, to zwykle oznacza awarię pamięci, a nie problem z oprogramowaniem. W takim przypadku przestań działać samodzielnie.

Poza tym ta dyskusja na Facebooku o wskazówkach dotyczących odzyskiwania danych z pendrive’a i rzeczywistych rozwiązaniach może być warta przejrzenia, jeśli chcesz poznać więcej doświadczeń użytkowników.

Jeśli dysk klika, przegrzewa się, rozłącza albo zawiesza Eksplorator plików, przestałbym przy nim majstrować i od razu oddał go profesjonaliście.