Sürücüm yavaş erişim ve ara sıra dosya hatalarıyla sorun çıkarmaya başladı ve bunun daha da kötüleşebileceğinden endişeleniyorum. Veri kaybı riski olmadan sabit sürücü hatalarını düzeltmek için önce denemem gereken en iyi disk onarım aracı hakkında tavsiye arıyorum.
Çoğu insan için, sürücüyü “düzeltmeyi” düşünmeden önce veriler konusunda endişelenirdim. Birçok onarım aracı, disk zaten kararsızsa kötü bir durumu daha da kötüleştirebilir, bu yüzden daha güvenli hareket önce dosyalarınızı kopyalamak veya kurtarmaktır.
Bu yüzden muhtemelen Disk Drill ile başlardım. Her sürücü sorununu onaran sihirli bir araç değil, ama mesele de biraz bu. Disk Drill esas olarak bozulmuş, RAW olmuş, biçimlendirilmiş veya açılmayan sürücülerden dosyaları geri almak için kullanışlıdır. Ayrıca S.M.A.R.T. izleme özelliği de vardır, böylece donanımın kendisinin arızalanmaya başlayıp başlamadığı hakkında daha iyi fikir edinebilirsiniz.
Disk görüntüsü özelliği de büyük bir artı. Sürücü dengesiz davranıyorsa, önce görüntüsünü alabilir, sonra orijinal sürücüyü tekrar tekrar zorlamak yerine bu kopyadan kurtarma yapmayı deneyebilirsiniz.
Soruna bağlı olarak bilinmeye değer birkaç başka araç daha var:
- TestDisk, kaybolmuş bir bölüm, bozulmuş bir bölüm tablosu veya zarar görmüş bir önyükleme sektörüyle uğraşıyorsanız harikadır. Ücretsizdir ve oldukça yeteneklidir, ancak metin tabanlıdır ve yeni başlayanlar için pek uygun değildir. Bölümlerle çalışmaya zaten alışkın değilseniz, bunu ilk durak yapmazdım.
- Hard Disk Sentinel kurtarmadan çok izleme içindir. S.M.A.R.T. verilerini okur, sıcaklıkları izler ve bir sürücü sorun belirtileri göstermeye başladığında sizi uyarabilir. Windows şikayet etmeye başlamadan önce sorunları yakalamak istiyorsanız kullanışlıdır.
Akılda tutulması gereken en önemli şey, yazılımın fiziksel arızayı düzeltemeyeceğidir. Sürücü tıklıyorsa, sürtme sesi çıkarıyorsa, vızıldıyorsa, rastgele kayboluyorsa, okuma sırasında donuyorsa, daha fazla bozuk sektör gösteriyorsa, S.M.A.R.T. uyarıları veriyorsa veya tekrarlanan G/Ç hataları oluşturuyorsa, ne olacağını görmek için onarım denemelerini sürdürmeyin.
O noktada, sürücüden alabileceğiniz verileri alın ve değiştirmeyi planlayın. Bir sürücü donanım düzeyinde güvenilmez hale gelmeye başladığında, genellikle düzelmez.
Sürücü hiç algılanmıyorsa, yüksek mekanik sesler çıkarıyorsa veya veriler riske atılamayacak kadar önemliyse, kendin yap denemelerini bırakır ve profesyonel bir kurtarma laboratuvarıyla görüşürdüm. Elektronik üzerinde çalışabilir, arızalı parçaları değiştirebilir veya temiz oda düzeninde plakalardan veri kurtarabilirler. Bu pahalı olabilir; mantıksal kurtarma çoğu zaman yaklaşık $300–$700, ciddi mekanik arızalar ise daha çok $1,000–$2,500+ civarındadır, ama bazen tek gerçekçi yol budur.
Benim temel sıralamam şu olurdu: önce önemli dosyaları kurtarın, sürücünün sağlığını kontrol edin, yalnızca disk kararlı görünüyorsa onarım deneyin, donanım uyarı işaretleri varsa değiştirin ve sürücü fiziksel hasar görmüşse veya hiç tanınmıyorsa bir kurtarma hizmeti kullanın.
Birkaç dosya hatası olan yavaş bir sürücü, kaybolan, tıklama sesi çıkaran veya tüm bilgisayarı donduran bir sürücüden farklıdır. İlk durumda, sıkıcı şekilde başlardım: önemli şeyleri kopyalayın, SMART değerlerini kontrol edin, sonra onarım araçlarını çalıştırmadan önce Disk Drill gibi bir şeyle salt okunur bir kurtarma geçişi veya imaj almayı düşünün. İkinci durumda, Windows bunu cazip hale getirse de önce CHKDSK çalıştırmazdım, çünkü dosya sistemine değişiklik yazar ve sürücü zaten arızalanıyorsa kurtarmayı daha karmaşık hale getirebilir. Yedeğiniz veya imajınız olduktan sonra CHKDSK uygundur, ancak kararsız bir diskte ilk hamle olarak bu bir kumardır, kurtarma planı değil.
Ölen bir sabit diski yeniden güvenilir hale getirecek herhangi bir yardımcı program beklemeyin. En iyi ihtimalle yazılım, dosya sistemi hasarını onarabilir veya sürücü daha da kötüleşmeden önce verileri kopyalamanıza yardımcı olabilir. Sürücü yavaşsa ve dosya hataları veriyorsa, benim ilk araç önerim önemli dosyalarınızı kötü durumdaki sürücüye en az yük bindirerek başka bir diske aktaran herhangi bir şey olurdu.
CHKDSK konusundaki temkinli yaklaşıma katılıyorum, ancak bir onarım programı seçmeden önce daha da sıkıcı bir önerim olur: bu harici ya da ikincil bir sürücüyse farklı bir kablo, USB bağlantı noktası, kutu veya SATA bağlantı noktası deneyin. Kötü USB köprüleri ve sorunlu kablolar disk arızasına çok benzeyebilir. Ardından CrystalDiskInfo veya Hard Disk Sentinel gibi basit bir araçla SMART durumunu kontrol edin. SMART yeniden eşlenen sektörler, bekleyen sektörler veya artan okuma hataları gösteriyorsa, onarım düşünmeyi bırakın ve değiştirmeyi düşünün.
Dosyaları kurtarmanız veya önce bir imaj oluşturmanız gerekiyorsa Disk Drill erken bir seçenek olarak mantıklıdır. Yine de buna sabit diskimi düzelt düğmesi gibi yaklaşmam. Önce kurtarın veya imaj alın, ardından veriler güvendeyse CHKDSK veya TestDisk çalıştırın. Hatalar kötü bir kapatma ya da bozulmuş dosya sisteminden kaynaklandıysa, onarım araçları yardımcı olabilir. Sürücü fiziksel olarak arızalanıyorsa, başarılı sonuç sürücüyü tekrar günlük kullanıma sokmak değil, verilerinizi alıp sürücüyü kullanımdan çıkarmaktır.