iPhone Depolama Alanı Durmadan Doluyorsa Bir Çözüm Var mı?

iPhone depolamam, uygulamaları, fotoğrafları ve eski mesajları silsem bile dolmaya devam ediyor. Sistem verileri kendi kendine yeniden büyüyor gibi görünüyor ve artık iOS’u güncelleyemiyor veya yeni fotoğraflar kaydedemiyorum. Hangi şeyin alan kullandığını anlamak ve iPhone depolamamın bu kadar hızlı dolmasını nasıl durduracağımı öğrenmek için yardıma ihtiyacım var.

iPhone depolama alanı neden kendi kendine artıyormuş gibi görünür

Bunu kendi telefonumda da yaşadım ve ilk başta rastgele gibi göründü. Genelde öyle değildir. iPhone depolama alanınız ortada net bir sebep yokken artıyorsa, iOS’in bir bölümü ya da uygulamalarınızdan biri arka planda dosya biriktiriyordur.

Alanı yiyen olağan şeyler

Fotoğraflar ve videolar en büyük etkenlerden biridir. Her fotoğraf, ekran görüntüsü, ekran kaydı, Live Photo ve video siz silene kadar orada kalır. Birçok kişi sadece birkaç foto çektiğini sanır, sonra galeriyi açar ve bir akşam yemeğinden, bir geziden, bir çocuk futbol maçından 40 tane neredeyse aynı kare olduğunu görür. Ben de bunu bir keresinde konser videolarında yapmıştım, tam bir karmaşaydı.

Uygulamalar da bunu yapar. Sosyal medya uygulamaları, yayın uygulamaları ve sohbet uygulamaları bir sonraki açılışta daha hızlı yüklenmeleri için önbellek dosyaları tutar. Başta küçük olur. Sonra burada 2 GB, orada 4 GB olur. Çevrimdışı indirilenler de aynı şekilde birikir. Filmler, kaydedilmiş çalma listeleri, podcast bölümleri, rastgele uygulama varlıkları, hepsi sessizce üst üste eklenir.

Mesajlar da sık sık gözden kaçar. Eski konuşmalar, siz onları düşünmeyi bıraktıktan çok sonra bile fotoğrafları, GIF’leri, sesli notları ve videoları telefonda tutmaya devam eder. Bir grup sohbetindeki birkaç büyük video bile saçma miktarda depolama tüketebilir.

Bir de Sistem Verileri var. Bu kısım birçok kişiyi sinirlendiriyor, beni de dahil. Günlükleri, önbelleği, geçici dosyaları, iOS güncelleme kalıntılarını ve sistemin etrafta tuttuğu diğer gereksiz şeyleri kapsar. Buradaki bir miktar hareket normaldir. Yine de beklediğimden çok daha fazla arttığını gördüm. Apple bunun için size temiz bir sıfırlama düğmesi vermiyor, yani… evet.

Kontrol edilecek ilk yer

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin.

Oradan başlayın. Hangi kategorinin en çok alan kapladığını gösterir; böylece tahmin yürütmeyi bırakır ve önce en büyük sorunla ilgilenirsiniz.

Ana sorun Fotoğraflarsa

Fotoğraflar üst sıralardaysa, kitaplığınızı temizlemek genelde en hızlı sonucu verir.

Ben, yerleşik Fotoğraflar temizleme araçlarına kıyasla Clever Cleaner ile daha iyi sonuç aldım; bunun ana nedeni Apple’ın Yinelenenler albümünün yalnızca birebir kopyaları yakalaması. Boşa harcanan alanın büyük kısmı gerçek kopyalardan değil, benzer fotoğraflardan gelir. Beş tane neredeyse aynı selfie, seri çekimler, bulanık tekrar denemeleri ya da aynı fişin on fotoğrafını düşünün.

Bende öne çıkanlar şunlardı:

1. Benzer fotoğrafları buluyor ve muhtemelen en iyi kareyi seçiyor
  2. Büyük fotoğrafları ve videoları hızlıca öne çıkarıyor
  3. Ekran görüntülerini grupluyor, böylece onları toplu hâlde silebiliyorsunuz
  4. Live Photo’ları normal fotoğraflara dönüştürüyor, bu da depolama kullanımını azaltıyor

İnsanların benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve Live Photo’ları temizledikten sonra yaklaşık 10 GB ile 30 GB arasında alan geri kazandığını bildirdiğini gördüm. Benim gördüklerime göre bu kulağa gayet doğru geliyor.

Fotoğraflardan sonra kontrol etmeye değer diğer yerler

Fotoğrafları kontrol altına aldıktan sonra ben şu listeyi takip ederdim:

1. iPhone Saklama Alanı içindeki büyük uygulamalar
  2. Yayın uygulamalarının içindeki indirilenler
  3. Mesaj ekleri
  4. Dosyalar uygulamasındaki indirilenler
  5. Safari ve diğer tarayıcı önbelleği

Bunun genelde anlamı ne

Çoğu zaman depolama alanınız telefon bozulduğu için dolmaz. Eski dosyalar birikir. Fotoğraflar. Uygulama önbelleği. Çevrimdışı indirilenler. Mesaj ekleri. Sistem gereksizleri. Bunlar yavaş yavaş artar; sonunda iOS düşük depolama uyarısını gösterir ve her şey bir anda olmuş gibi görünür.

iPhone Saklama Alanı’nda hızlı bir kontrol, ardından Clever Cleaner gibi bir şeyle fotoğraf temizliği yapmak, önem verdiğiniz şeyleri silmeden çoğu zaman çok fazla alan geri kazanmak için yeterlidir.

Sistem Verileri sürekli yeniden büyüyorsa, sadece fotoğraflara ve uygulamalara odaklanmayı bırakırdım. @mikeappsreviewer yaygın şeyleri iyi anlatmış, ancak Sistem Verileri şişmesi çoğu zaman başarısız iOS güncellemeleri, Safari önbelleği, mesaj dizinleme ve uygulama günlükleriyle bağlantılıdır.

Şu sırayı deneyin.

1. iPhone’u yeniden başlatın. Sıkıcı, ama geçici dosyaları insanların düşündüğünden daha sık temizler.
  2. Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünde yarım kalmış iOS güncellemelerini silin.
  3. Safari geçmişini ve web sitesi verilerini temizleyin. Safari önbelleği bazen 1 GB ile 3 GB arasında yer kaplar.
  4. Dosyalar uygulamasını, İndirilenler klasörünü ve iPhone’umda bölümünü kontrol edin. İnsanlar bunu sıkça gözden kaçırıyor.
  5. Telefonunuzu bir kez Mac veya PC ile eşzamanlayın. iOS bazen bir eşzamanlamadan sonra saklama alanı kategorilerini yeniden oluşturur.
  6. Mesajlar için süresiz saklamayı kapatın. Bunu 1 yıl veya 30 gün olarak ayarlayın.
  7. TikTok, Instagram, Spotify, Chrome gibi şişmiş uygulamaları kaldırıp yeniden yükleyin. Uygulamayı silmek, çoğu zaman gizli önbelleği uygulamayı boşaltmaktan daha iyi temizler.

Bunların hiçbiri işe yaramazsa, şifreli bir yedek alın, telefonu silin, ardından yedeği geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Etkili, yine evet. Kontrolden çıkan Sistem Verileri için işe yarayan az sayıdaki çözümlerden biridir.

Fotoğraflar için, arşiviniz dağınıksa Clever Cleaner göz atmaya değer.

Ayrıca, telefon çöplerini temizleme konusunda sağlam bir video istiyorsanız, depolama alanını ve gereksiz dosyaları temizlemek için en iyi YouTube rehberini izleyin.

Aslında burada @mikeappsreviewer ve @boswandelaar’a biraz karşı çıkardım. Önbelleklerin, fotoğrafların, indirilenlerin ve Sistem Verileri’nin olağan şüpheliler olduğu konusunda haklılar, ancak temizledikten hemen sonra depolama tekrar dolmaya devam ediyorsa, bu genellikle sadece kalan çöp dosyalar değil, bir şeyin verileri aktif olarak yeniden oluşturduğu anlamına gelir.

İnsanların gözden kaçırdığı birkaç şey:

• Mail uygulaması: dev ekler ve son görüntülenenler önbelleği gereksiz derecede büyüyebilir
  • Sesli Notlar: unutulmuş kayıtlar hızla birikir
  • Podcast’ler: otomatik indirme aşırı sinsi
  • WhatsApp/Telegram: iPhone Depolama kısmı belirsiz görünse bile uygulama içi depolamaları devasa olabilir
  • Fotoğraf senkronizasyon hataları: iCloud Fotoğraflar senkronizasyon sırasında yerel depolamayı geçici olarak şişirebilir

Ben olsam şunu yapardım:

1. otomatik uygulama güncellemelerini ve otomatik indirmeleri bir iki günlüğüne kapatın
  2. Yalnızca Ayarlar’dan değil, uygulamaların içinden Mail, Podcast’ler, Sesli Notlar ve sohbet uygulamalarını kontrol edin
  3. Fotoğraflar ve Dosyalar’da Son Silinenler bölümünün boşaltıldığından emin olun
  4. Takıldıysa Fotoğraflar’ı açın ve iCloud senkronizasyonunun Wi-Fi’da tamamlanmasına izin verin
  5. Analiz günlüklerini kontrol edin: Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Analiz ve İyileştirmeler > Analiz Verileri. Bir ton çökme günlüğü görüyorsanız, evet, bu kontrolden çıkmış gereksiz verilere işaret edebilir
  6. Boş alan 5 GB’ın altındaysa iPhone ekstra garip davranmaya başlar, bu yüzden bunun üzerinde biraz daha boş alan bırakmaya çalışın

Fotoğraf temizliği için, kitaplığınız benzer çekimler, ekran görüntüleri veya dev videolarla doluysa Clever Cleaner gerçekten kullanışlı. Apple’ın yerleşik temizleme aracı dürüst olmak gerekirse biraz vasat.

Şunu da okumaya değer: iPhone depolama dolu uyarıları kalıcı olarak nasıl durdurulur

Tüm bunlardan sonra Sistem Verileri büyümeye devam ediyorsa, yedekleme, silme, geri yükleme genellikle gerçek çözümdür. Sinir bozucu mu? evet. Etkili mi? o da evet.

Bence @boswandelaar, @himmelsjager ve @mikeappsreviewer’ın sadece kısmen değindiği bir nokta şu: depolama muhasebesi bir süre yanlış gösterebilir. iPhone bazen silinen şeyleri, özellikle Düşük Güç Modu açıksa, pil azsa veya telefon gece boyunca Wi‑Fi’da kilitli ve şarjda kalmadıysa, arka plan temizliği bitene kadar hâlâ kullanılıyor gibi gösterebilir.

Benim ekleyeceklerim:

• Ayarlar > App Store bölümünü kontrol edin ve Kullanılmayan Uygulamaları Kaldır seçeneğini geçici olarak devre dışı bırakın. Aslında uygulama kaldırmaya fazla güvenmeye katılmıyorum. Bu, şişmiş uygulama verisi alışkanlıklarını düzeltmeden kısa vadede alan durumunu daha iyi gösterebilir.
  • Kitaplar, GarageBand, iMovie ve diğer Apple uygulamalarına bakın. Bunlar devasa indirilmiş içerik paketlerini gizleyebilir.
  • Dosyalar uygulamasında yalnızca klasör adına göre değil, boyuta göre sıralayın. Bu, eski ZIP’leri, video dışa aktarımlarını, PDF’leri ve indirilenleri çok daha hızlı ortaya çıkarır.
  • Bulut sürücüleri kullanıyorsanız, dosyaların çevrimdışı indirildi olarak işaretlenip işaretlenmediğini doğrulayın.
  • Çok fazla şey sildikten sonra telefonu gece boyunca şarja takılı bırakın. iOS temizliği bazen gecikebilir.

Fotoğraflar için, sorun benzer kopya dağınıklığıysa Clever Cleaner fena değil.

Artıları: benzer çekimleri, ekran görüntülerini ve büyük dosyaları hızlıca bulur.
Eksileri: yine de sonuçları dikkatlice gözden geçirmeniz gerekir ve gerçek Sistem Verileri hatalarını düzeltmez.

Depolama tam olarak aynı hızda yeniden dolmaya devam ediyorsa, yalnızca iOS’tan ziyade bir uygulamanın gereksiz verileri tekrar eşitlediğinden şüphelenirdim. Bu düzen önemlidir.