Przypadkowo usunąłem partycję na moim dysku twardym, próbując naprawić konfigurację dysku, i teraz nie mogę uzyskać dostępu do ważnych plików, które były na niej zapisane. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu odzyskania usuniętej partycji i przywrócenia danych bez pogarszania sytuacji.
Przechodziłem przez to raz i największym błędem jest działanie w pośpiechu. Gdy partycja znika, wpis często przepada wcześniej niż same pliki. To, co szkodzi odzyskiwaniu, to rzeczy, które robisz potem, a nie zawsze samo usunięcie.
Gdyby to stało się z Twoim dyskiem, postąpiłbym tak.
- Przestań cokolwiek zapisywać na dysku. Nie twórz nowej partycji. Nie formatuj pustego miejsca. Nie wrzucaj tam plików na teraz. Każdy zapis zmniejsza to, co możesz jeszcze odzyskać.
- Otwórz Zarządzanie dyskami i najpierw sprawdź, zanim czegokolwiek dotkniesz. Widziałem przypadki, w których partycja wcale nie została usunięta, tylko straciła literę dysku. Gdy tak się dzieje, dodanie litery przywraca ją w kilka sekund. Jeśli Windows pokazuje ten obszar jako Nieprzydzielone, to tak, wpis partycji prawdopodobnie zniknął.
- Najpierw skopiuj swoje pliki. Wiem, że ludzie chcą od razu przywrócić partycję, ale od tego bym nie zaczynał. Najpierw wyciągnij ważne rzeczy, zanim zaczniesz jakiekolwiek naprawy. Oprogramowanie do odzyskiwania to bezpieczniejszy wybór. Miałem więcej szczęścia z Disk Drill niż z kilkoma innymi programami, które testowałem, głównie dlatego, że wykrywał usunięte partycje, częściej zachowywał nazwy folderów i plików oraz pozwalał podejrzeć pliki przed zapisaniem ich w innym miejscu. Jeśli dysk zachowywał się dziwnie jeszcze przed tym, najpierw wykonaj pełny obraz bajt po bajcie, a potem skanuj obraz zamiast oryginalnego dysku. Mniejsze ryzyko, mniej żalu.
- Spróbuj naprawy partycji dopiero wtedy, gdy dane będą bezpieczne. Jeśli chcesz odzyskać samą partycję, TestDisk to darmowe narzędzie, do którego ludzie stale wracają nie bez powodu. Potrafi odbudowywać utracone partycje i naprawiać tablice partycji. Mimo to nie jest przyjazne dla początkujących. Jeden zły wybór w menu i zły dzień robi się jeszcze gorszy. Nie ruszałbym tego, dopóki moje ważne pliki nie były już skopiowane gdzie indziej.
- Odbuduj partycję na końcu. Jeśli odzyskiwanie się udało, ale pierwotnej partycji nie da się czysto przywrócić, wtedy utwórz nową w Zarządzaniu dyskami, wykonaj szybkie formatowanie i skopiuj z powrotem odzyskane pliki.
Ważne są tu jeszcze dwie rzeczy.
Jeśli zauważyłeś usunięcie od razu i się zatrzymałeś, szanse są całkiem niezłe. Widziałem sytuacje, w których odzyskiwanie szło dobrze w takich okolicznościach. Jeśli już utworzyłeś nową partycję w tym samym miejscu albo ją sformatowałeś, odzyskiwanie szybko staje się bardziej skomplikowane, bo część informacji o starej partycji mogła zostać nadpisana.
Poza tym dyski SSD są mniej wyrozumiałe niż stare dyski twarde. TRIM czasem usuwa skasowane dane szybciej, niż ludzie się spodziewają. Nie każde usunięcie partycji uruchamia to od razu, ale nie liczyłbym na czas, jeśli brakująca partycja znajduje się na SSD.
Gdyby to był mój dysk, potraktowałbym odzyskiwanie plików jako pierwszy etap, a każdą próbę naprawy jako drugi. Taka kolejność dawała mi największą szansę na odzyskanie wszystkiego bez pogłębiania problemu. Pomijając literówkę, to bezpieczniejsza droga.
Jeśli partycja została usunięta i nie zapisałeś nowych danych w tej części dysku, Twoje pliki często nadal tam są. Najbezpieczniej jest najpierw odzyskać dane, a dopiero potem naprawić układ partycji.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: przestań używać tego dysku. Trochę nie zgadzam się z szybkim przechodzeniem do naprawy partycji, jeśli pliki są ważniejsze niż sam układ. Naprawa tablicy partycji działa najlepiej, gdy nic innego nie jest uszkodzone, ale jeśli dysk ma słabe sektory lub uszkodzenia systemu plików, przywrócenie wpisu nie zawsze zapewni poprawne zamontowanie.
Oto co bym zrobił:
-
Najpierw sprawdź stan SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub podobnego narzędzia.
Jeśli stan wygląda źle, sklonuj cały dysk na inny nośnik przed rozpoczęciem skanowania. ddrescue w Linuksie to solidna opcja. Uszkadzające się dyski pogarszają swój stan podczas odczytu. -
Potwierdź, co zostało usunięte.
Otwórz DiskPart i uruchom:
list disk
select disk X
list partition
Jeśli miejsce jest widoczne jako nieprzydzielone, wpis zniknął. Jeśli partycja nadal istnieje, ale nie widać systemu plików, problem jest inny. -
Przeskanuj dysk programem do odzyskiwania danych, a nie tylko pustą przestrzeń.
Disk Drill to dobry wybór, ponieważ często znajduje usunięte woluminy na podstawie starych metadanych systemu plików, rekordu rozruchowego NTFS, fragmentów MFT, struktur exFAT i lepiej zachowuje drzewa folderów niż wiele tanich narzędzi. Odzyskane pliki zapisuj wyłącznie na innym dysku. Nie zapisuj ich z powrotem na tym samym nośniku. -
Jeśli Disk Drill znajdzie starą strukturę partycji, najpierw odzyskaj ważne pliki.
Sprawdź je wyrywkowo. Otwórz dokumenty, zdjęcia, filmy. Upewnij się, że nie są uszkodzone, zanim przejdziesz dalej. -
Gdy Twoje pliki będą już bezpieczne, spróbuj odbudować tablicę partycji za pomocą TestDisk, jeśli chcesz przywrócić oryginalną partycję.
TestDisk jest darmowy i skuteczny, ale łatwo kliknąć niewłaściwą opcję, jeśli się spieszysz.
Dla intencji wyszukiwania najlepsza fraza to:
odzyskiwanie usuniętej partycji bez utraty plików, bezpieczne kroki odzyskiwania danych z dysku twardego w systemie Windows
Jeśli chcesz szybki instruktaż, ten film dobrze pokazuje cały proces:
zobacz, jak odzyskać usuniętą partycję bez utraty plików
Jeszcze jedna rzecz. W przypadku dysków SSD czas ma większe znaczenie. TRIM szybko zmniejsza szanse na odzyskanie danych. Na dyskach HDD szanse są zwykle większe, jeśli przestałeś używać dysku odpowiednio wcześnie.
Właściwie byłbym trochę bardziej ostrożny niż @mikeappsreviewer i @cacadordeestrelas w jednej kwestii: nie skupiaj się zbyt mocno od razu na przywracaniu samej partycji. Czasami tablica partycji to najłatwiejsza część, ale system plików w środku nadal może być uszkodzony, więc „partycja przywrócona” nie zawsze oznacza „pliki bezpiecznie odzyskane”.
Najpierw zrobiłbym to, by ustalić, czy to po prostu usunięty wpis, czy większy problem z dyskiem. Jeśli dysk wydaje dziwne dźwięki, znika lub zgłasza błędy odczytu, przestań próbować sprytnych napraw i najpierw wykonaj jego klon. Usunięta partycja na sprawnym HDD to jedno. Niestabilny dysk to zupełnie inna historia.
Jeśli stało się to na dysku zewnętrznym, sprawdź też obudowę/kabel, zanim założysz najgorsze. Widziałem panikę z powodu usuniętej partycji, która w rzeczywistości była tylko skutkiem wadliwego mostka USB pokazującego błędne informacje.
Jeśli chodzi o faktyczne odzyskiwanie, priorytetowo potraktowałbym wyciągnięcie plików zamiast naprawy. Disk Drill to solidna opcja, ponieważ potrafi wykrywać utracone partycje i wyciągać z nich pliki bez konieczności wcześniejszego przepisywania tablicy partycji. To ma znaczenie, jeśli chcesz wybrać najbezpieczniejszą drogę, aby odzyskać usuniętą partycję bez utraty plików. Odzyskaj ważne rzeczy na inny fizyczny dysk, nie na ten sam. Naprawdę, nawet nie tylko kilka plików.
Jedna dodatkowa wskazówka, którą ludzie pomijają: porównaj rozmiary odzyskanych plików i otwórz próbkę każdego typu pliku, zanim zaczniesz świętować. Zdjęcia mogą wyświetlać podgląd poprawnie, podczas gdy filmy będą nie do uratowania, albo dokumenty się otworzą, ale będą częściowo uszkodzone. Zweryfikuj to, zanim cokolwiek wyczyścisz lub odbudujesz.
Jeśli chcesz poznać więcej opinii o narzędziach do odzyskiwania danych, warto przejrzeć ten wątek:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania danych do przywracania usuniętych partycji i plików
Gdy twoje pliki będą już bezpieczne, wtedy odbuduj partycję od zera i poprawnie. Nie wcześniej. To właśnie tę część ludzie robią w pośpiechu, a potem żałują.
Jestem z @cacadordeestrelas, @boswandelaar i @mikeappsreviewer co do głównej zasady: nie zapisuj niczego na tym dysku. Trochę różnię się w tym: zanim w ogóle pomyślisz o odzyskiwaniu partycji, sprawdź, czy pliki rzeczywiście są warte odzyskiwania w obecnym stanie. Jeśli usunięta partycja zawierała bazy danych, maszyny wirtualne lub duże projekty wideo, nawet „udane” przywrócenie może pozostawić subtelne uszkodzenia, których nie zauważysz od razu.
Moja kolejność byłaby taka:
-
Odłącz dysk, jeśli to możliwe
Zwłaszcza jeśli to SSD. Aktywność systemu operacyjnego w tle może stopniowo zmniejszać szanse na odzyskanie danych. -
Użyj obrazu sektor po sektorze, jeśli dane są bardzo ważne
Nie każdy to robi, ale to bezpieczniejsze rozwiązanie. Pracuj na obrazie, nie na oryginalnym dysku. -
Sprawdź dysk w przeglądarce partycji
Lubię najpierw sprawdzić wszystko w narzędziu tylko do odczytu. Jeśli granice starej partycji nadal wyglądają na wyraźne, to sugeruje, że usunięcie było prawdopodobnie tylko zmianą w tablicy partycji. -
Najpierw odzyskaj pliki, nie partycję
To właśnie tutaj Disk Drill ma sens.
Zalety: prosty interfejs, dobrze znajduje utracone partycje, często zachowuje strukturę folderów, podgląd pomaga zweryfikować pliki.
Wady: głębokie skanowanie może trwać bardzo długo, jakość odzyskiwania nadal zależy od stanu dysku, i nie nazwałbym tego najtańszą opcją, jeśli potrzebujesz tylko jednorazowego ratunku. -
Zweryfikuj odzyskane dane
Nie tylko policz pliki. Otwórz dokumenty, przewiń filmy i sprawdź zestawy zdjęć. -
Dopiero potem odbuduj lub odtwórz partycję
W jednym punkcie trochę nie zgadzam się z typową radą: TestDisk jest świetny, ale ludzie polecają go zbyt lekko. Jeśli nie czujesz się pewnie w odczytywaniu geometrii partycji i wskazówek systemu plików, łatwo zamienić trudną sytuację w jeszcze większy bałagan. Najpierw odzyskiwanie, potem naprawa. To zwykle najmniej bolesna droga.