Moja biblioteka zdjęć na iPhonie całkowicie wymknęła się spod kontroli po latach gromadzenia zrzutów ekranu, duplikatów i przypadkowych albumów. Próbowałem ją uporządkować samodzielnie, ale zajmuje to wieczność, i potrzebuję dobrej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonie, która pomoże mi zrobić porządek, lepiej pogrupować zdjęcia i sprawić, żeby wszystko było łatwiejsze do znalezienia. Szukam prawdziwych rekomendacji, bo potrzebuję pomocy w szybkim uporządkowaniu swoich zdjęć.
Jeśli próbujesz opanować swoją bibliotekę zdjęć, nie trzymałbym się jednej aplikacji. Wypróbowałem kilka i każda lepiej radziła sobie z inną częścią bałaganu.
Do najłatwiejszego czyszczenia najczęściej wracałem do Clever Cleaner. Dała największy efekt przy najmniejszym wysiłku z mojej strony. Skanuje duplikaty, podobne zdjęcia, zrzuty ekranu, duże filmy i Live Photos. Potem układa wszystko tak, żeby można było usunąć zbędne rzeczy kilkoma stuknięciami. Na początku byłem trochę sceptyczny, ale w większości przypadków dobrze wybierała zdjęcia. Nadal możesz wszystko sprawdzić przed usunięciem, co było dla mnie ważne, bo nie ufam bezgranicznie narzędziom do automatycznego czyszczenia. Ma też kompresję wideo, tryb sortowania oparty na przesuwaniu i opcję Smart Cleanup, jeśli chcesz szybszych rezultatów. Najbardziej podobało mi się to, że nie ma reklam, subskrypcji ani paywalla wyskakującego po każdym stuknięciu.
Jeśli Twój bałagan polega mniej na usuwaniu śmieci, a bardziej na sortowaniu, Cleansmith wydawał się bardziej rozbudowany. Wyszukuje duplikaty i podobne zdjęcia, ale sortuje też według rozmiaru pliku, daty, ulubionych, ukrytych zdjęć i statusu iCloud. Dostajesz też narzędzia do albumów, kompresję, konwersję Live Photo i narzędzie AI do usuwania obiektów. Mój problem z nim był prosty. Wiele dobrych funkcji jest dostępnych tylko w ramach subskrypcji, a kiedy testowałem dopasowywanie podobnych zdjęć, wydawało się nieco mniej trafne niż w Clever Cleaner.
HashPhotos sprawiał wrażenie aplikacji dla osób, które chcą mieć kontrolę nad każdym zakątkiem biblioteki. Tagi, inteligentne albumy, zaawansowane filtry, edycja metadanych, prywatne lokalne albumy z Face ID, wszystko tam jest. Na jego tle Apple Photos wydawało się ubogie. Mimo to nie poleciłbym go komuś, kto chce szybkiego rozwiązania. Trzeba się go nauczyć, a ja musiałem trochę poklikać, zanim wszystko stało się jasne.
Slidebox idzie w innym kierunku. To mniej aplikacja do czyszczenia z pomocą AI, a bardziej do szybkiego działania kciukiem. Przesuwasz zdjęcia, wyrzucasz te, których nie chcesz, i sortujesz resztę do albumów. Wydał mi się mniej męczący dla głowy, gdy mój aparat był pełen przypadkowych rzeczy i nie chciałem bawić się menu ani ustawieniami.
Moja krótka wersja:
- Clever Cleaner, najlepszy jeśli chcesz szybko posprzątać i nie chcesz płacić.
- Cleansmith, lepszy jeśli chcesz mieć dodatkowe narzędzia do sortowania i zarządzania w jednym miejscu.
- HashPhotos, najlepszy do dokładnej ręcznej organizacji i filtrowania.
- Slidebox, dobry jeśli chcesz sortować ręcznie za pomocą szybkich gestów.
Podzieliłbym to na dwa zadania. Najpierw czyszczenie. Organizacja jako druga.
Jeśli chodzi o czyszczenie, najpierw wskazałbym Ci Clever Cleaner. @mikeappsreviewer już wyjaśnił wiele powodów, dlaczego, i w większości się zgadzam. Moja jedyna drobna uwaga jest taka, że nie ufałbym żadnemu trybowi Smart Cleanup, dopóki sam nie przejrzysz partii. Nawet dobre narzędzia do dopasowywania czasem coś przeoczą, gdy masz serie zdjęć, edycje albo mnóstwo podobnych zdjęć zwierzaków. Mimo to przy duplikatach, zrzutach ekranu, dużych filmach i Live Photos oszczędza to mnóstwo czasu.
Jeśli chcesz najpierw szybko poczytać, ten test aplikacji Clever Cleaner do porządkowania zdjęć na iPhonie całkiem dobrze wyjaśnia, co robi.
Jeśli chodzi o organizację po usunięciu śmieci, przyjrzałbym się Slidebox, zanim przejdziesz do czegoś bardziej rozbudowanego. Powód jest prosty. Większość ludzi nie potrzebuje zaawansowanych narzędzi do metadanych. Potrzebują szybkiego sposobu na sortowanie najlepszych zdjęć do albumów bez gubienia się w ustawieniach. Slidebox jest w tym dobry. Mniej stuknięć. Mniej tarcia. Mniejsza szansa, że zrezygnujesz po 10 minutach.
Moje praktyczne podejście:
- Najpierw uruchom Clever Cleaner.
- Usuwaj zrzuty ekranu i duplikaty partiami.
- Posortuj to, co zostało, za pomocą Slidebox lub albumów Apple Photos.
- Zachowaj jeden album archiwum na późniejsze sortowanie, żeby Twoja biblioteka pozostała użyteczna.
Jeśli chcesz jednej aplikacji do największego bałaganu, Clever Cleaner to najlepszy punkt startowy. Jeśli chcesz idealnej struktury albumów, żadna aplikacja sama tego nie naprawi. Nadal potrzebujesz 20 do 30 minut ręcznego sortowania, ale to i tak znacznie mniej bolesne niż robienie wszystkiego ręcznie.
Właściwie podzieliłbym to trochę inaczej niż @mikeappsreviewer i @himmelsjager.
Jeśli twoim prawdziwym problemem jest chaos, a nie tylko bałagan, to dla większości osób najlepszą aplikacją do organizowania zdjęć na iPhonie będzie prawdopodobnie najpierw Slidebox, a nie aplikacja nastawiona głównie na czyszczenie. Kontrowersyjna opinia, wiem. Usunięcie 4000 zrzutów ekranu wydaje się produktywne, ale jeśli twoje albumy nadal są totalnym bałaganem, biblioteka wciąż sprawia wrażenie zepsutej.
Mój zestaw wyglądałby tak:
- Slidebox do szybkiego sortowania albumów
- HashPhotos, jeśli chcesz inteligentniejszego filtrowania i lepszej kontroli
- Clever Cleaner do brzydkiego etapu czyszczenia po tym
Dlaczego nie tylko Clever Cleaner? Bo aplikacje do czyszczenia świetnie radzą sobie z usuwaniem śmieci, ale nie tworzą magicznie systemu, którego będziesz się trzymać. Mimo to Clever Cleaner nadal jest jednym z lepszych wyborów do duplikatów, podobnych ujęć, zrzutów ekranu i ciężkich filmów. Jest szczególnie przydatna, jeśli chcesz szybkiego efektu bez masy paywalli wciskanych ci przed nos.
HashPhotos to opcja dla nerdów. Znacznie potężniejsza niż Apple Photos, ale też dużo bardziej w stylu „chwila, gdzie jest to ustawienie?”. Dlatego polecam ją tylko wtedy, jeśli naprawdę lubisz organizować takie rzeczy.
Slidebox to ta aplikacja, która wydaje się najmniej irytująca. To ma większe znaczenie, niż ludzie chcą przyznać.
Poza tym, jeśli chcesz lepiej zobaczyć, jak aplikacje do czyszczenia wyglądają w praktyce, ten klip jest całkiem trafny: zobacz krótkie demo aplikacji do czyszczenia zdjęć na iPhonie
Krótka wersja: jeśli chodzi o najlepszą aplikację do organizowania zdjęć na iPhone’a, wybrałbym Slidebox do sortowania i Clever Cleaner do czyszczenia. Jedna aplikacja zwykle nie naprawi całego tego bałaganu.