SD Kartı Biçimlendirdikten Sonra Nikon Fotoğraf Makinesinden Silinen Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır?

Nikon kameramdaki SD kartı fotoğraflarımı yedeklemeden önce yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi tüm fotoğraflarım gitti. Bu görüntüler benim için gerçekten çok önemli ve durumu daha da kötüleştirmeden biçimlendirilmiş bir Nikon kamera SD kartından silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Bunu bir süre önce bir Nikon SD kartta yaşamıştım. Kısa cevap: evet, kurtarmayı denemek için ücretsiz yollar var, ama neyin işe yarayacağı silme işleminden sonra ne olduğuna bağlı.

Benim yaptığım ilk şey kartı kullanmayı bırakmaktı. Her şeyden önce bunu yapın. Fotoğraflar silindikten sonra çekime devam ettiyseniz, kurtarma ihtimali hızla düşer çünkü yeni dosyalar eski verilerin üzerine yazar. Üzerine yazıldıysa, o kareler genelde sonsuza kadar gider.

Kart hâlâ Windows'ta bağlanıyorsa, ben Disk Drill ile başlardım. Ücretsiz sınır 100 MB. Bu birkaç JPEG için yeterli olur ya da en azından para harcamadan önce tarama sonuçlarında kayıp Nikon dosyalarının hâlâ görünüp görünmediğini anlamaya yeter.

Benim yaptığım şey kabaca şöyleydi:

1. Kamerayı kapattım, SD kartı çıkardım ve bir kart okuyucuya taktım.
  2. Disk Drill'i SD karta değil, bilgisayara kurdum.
  3. Uygulamayı açtım, SD kartı seçtim ve Kayıp verileri ara işlemini başlattım.
  4. Universal Scan kullandım. Basit silme durumlarında genelde güvenli bir ilk tercih olur.
  5. Taramanın bitmesini bekledim, sonra görsellerin düzgün açılıp açılmadığını görmek için önizlemeleri kontrol ettim.
  6. İstediğim dosyaları seçip Recover düğmesine bastım.
  7. Her şeyi aynı karta değil, bilgisayara kaydettim.

Kayıp dosyalarınız 100 MB'tan büyükse ve ödeme yapmak istemiyorsanız, forumlarda insanların sık sık önerdiği klasik ücretsiz seçenek PhotoRec'tir, bunun bir nedeni var. İşe yarıyor. Başka araçların kaçırdığı fotoğrafları kartlardan çıkardığını gördüm. Dezavantajı ise arayüzünün biraz kaba hissettirmesi, düzgün bir önizleme akışının olmaması ve kurtarılan dosyaların çoğu zaman dağınık isimlerle ve orijinal klasörler olmadan gelmesi. Derin teknik anlamda zor değil, ama can sıkıcı.

İnsanların gözden kaçırdığı bir nokta daha var: burada Nikon RAW önemli. JPEG yerine NEF çektiyseniz, taramaya zaman harcamadan önce dosya desteğini kontrol edin. Bazı ücretsiz araçlar normal fotoğraflarda iyi iş çıkarır ama RAW formatlarında tökezler.

Kurtarmaya geçmeden önce sıkıcı yerleri de kontrol ederdim. Kartı daha önce dizüstü bilgisayarınıza kopyaladıysanız, Lightroom'a aktardıysanız, SnapBridge kullandıysanız veya bulut senkronizasyonu açıksa, fotoğraflarınız zaten başka bir yerde olabilir. Bir keresinde eksik bir seti eski bir içe aktarma klasöründe buldum ve bir saat tarama yaptıktan sonra kendimi biraz aptal gibi hissettim.

Benim izleyeceğim pratik sıra şöyle olurdu:

1. SD kartı hemen kullanmayı bırakın.
  2. Kamerayı USB ile bağlamak yerine bir kart okuyucu kullanın.
  3. Durumunuz için 100 MB yeterliyse önce Disk Drill'i deneyin.
  4. Tamamen ücretsiz bir seçeneğe ihtiyacınız varsa ve daha hantal bir süreci dert etmiyorsanız PhotoRec kullanın.

Kart hasarlıysa, okuma hataları veriyorsa veya bilgisayar onu hiç algılamıyorsa, rastgele araçlarla kurcalamaya devam etmezdim. Fotoğraflar önemliyse, orada durur ve işi bir veri kurtarma servisine bırakırdım. İnsanların saatlerce bir şeyler deneyerek durumu daha da kötüleştirdiğini gördüm.

Nikon’da biçimlendirme genellikle dosya tablosunu siler, fotoğraf verisini hemen değil. Bu yüzden en iyi şansınız daha fazlasını yapmak değil, daha azını yapmaktan gelir. Kartı kullanmayı bırakın. Bir kare bile daha çekmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin.

İlk kısımda @mikeappsreviewer’a katılıyorum, ama bir şey eklemek isterim. Kurtarmadan önce, eğer bilgisayarınız SD kartı okuyabiliyorsa kartın tam bir imajını alın. USB Image Tool veya Win32 Disk Imager gibi bir şey kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Bir tarama çökerse veya kart hata vermeye başlarsa, elinizde yine temiz bir kopya olur. İnsanlar bu adımı atlıyor ve sonra pişman oluyor.

Nikon kartları için dosya türlerine dikkat edin:

1. JPEG, kurtarması ve önizlemesi daha kolay.
  2. NEF RAW, daha büyük ve taranması daha yavaş.
  3. MOV veya MP4 video, genellikle parçalanmış olur ve daha zordur.

Disk Drill iyi bir ilk seçimdir çünkü yaygın kamera formatlarını iyi işler ve sonuçları temiz şekilde önizler. Önizlemede Nikon NEF veya JPG dosyalarınızı görüyorsanız, şansınız fena değil. Ben önce tarama sonuçlarını dosya türüne ve tarihe göre sıralardım. Bu zaman kazandırır.

Bir şey daha. Hızlı biçimlendirme ile tam biçimlendirme farklıdır. Kamerada yapılan hızlı biçimlendirme çoğu zaman kurtarılabilir çok sayıda veri bırakır. Tam üzerine yazma biçimlendirmesi ise farklı bir hikâyedir ve kurtarma oranları ciddi şekilde düşer.

Dosyalar yeterince önemliyse, tek bir sağlam taramadan sonra denemeleri bırakın ve bir laboratuvara gidin. İşte Reddit’te fotoğraf kurtarma önerileri ve kullanıcı deneyimleri içeren faydalı bir konu, fotoğrafçılardan acil fotoğraf kurtarma ipuçları.

Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, asla tekrar Nikon SD karta değil. İnsanların en çok hata yaptığı kısım budur.

Nikon kartı kamerada biçimlendirildiyse ve sonrasında tekrar kullanılmadıysa, kurtarma hâlâ oldukça mümkündür. @mikeappsreviewer ve @techchizkid’e büyük ölçüde katılıyorum, ancak karta hemen bir sürü kurtarma uygulaması yükleme konusunda biraz daha az hevesliyim.

Benim önce yapacağım şey, kartın hızlı biçimlendirilip biçimlendirilmediğini ya da gerçekten üzerine yazılıp yazılmadığını kontrol etmek olurdu. Nikon’un kamera içi biçimlendirmelerinin çoğu, gerçek bir silme işlemi değil, temel olarak dizinin hızlıca temizlenmesidir. Bu da fotoğrafların hâlâ orada olabileceği, sadece kamera tarafından görünmez olduğu anlamına gelir.

İnsanların unuttuğu birkaç şey:

• Kart garip davranıyorsa başka bir kart okuyucuda deneyin. Bozuk kart okuyucular sürekli sahte “bozulma” sorunlarına neden olur.
  • Biçimlendirme tam olarak tamamlanmadıysa DCIM, MISC gibi gizli klasörlere ve bazen garip geçici dizinlere bakın.
  • RAW+JPEG çektiyseniz, her fotoğrafın yalnızca bir sürümünü kurtarabilirsiniz, bu yüzden sayılar farklı görünüyorsa panik yapmayın.
  • SD kart adaptör içindeki bir microSD ise, sorun adaptörün kendisi olabilir. Bunu birden fazla kez gördüm.

Yine de ilk ciddi seçeneklerden biri olarak Disk Drill kullanırdım çünkü Nikon JPG ve NEF sonuçlarını sıralamak kolaydır ve önizleme, dosyaların gerçek mi yoksa sadece çöp girdiler mi olduğunu açıkça gösterir. Ancak kurtarmadan önce tarama sonuçlarını kaydedin ve kurtarılanları tamamen farklı bir sürücüye alın. Aynı karta değil. İnsanlar kurtarılabilir bir hatayı kalıcı bir hataya böyle dönüştürüyor.

Basit bir adım adım anlatım için bakmaya değer yerlerden biri şu: kayıp kamera fotoğrafları için SD kart kurtarma yazılımı rehberi.

@techchizkid ile biraz katılmadığım tek nokta “hemen bir laboratuvara gidin” tavsiyesi. Kart okunabiliyorsa ve yeni veri yazmadıysanız, evde dikkatli bir tarama yapmak genellikle sorun olmaz. Kart hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya 0 bayt gösteriyorsa, o zaman evet, onunla uğraşmayı bırakın ve profesyonel kurtarmayı düşünün.