SD kartımdan yedeklemeden önce yanlışlıkla birkaç GoPro video klibini sildim ve bunları geri yüklemek için güvenilir bir yol bulmaya çalışıyorum. Bu video dosyaları gerçekten çok önemli ve gerçekten işe yarayan en iyi GoPro video kurtarma yazılımını veya yöntemini seçmek için yardıma ihtiyacım var.
Oradaydım. Berbat bir durum.
Yapacağım ilk şey, SD kartı hemen kullanmayı bırakmak olurdu. Yeni klip yok. Format yok. Rastgele uygulamalardaki onar düğmesi yok. GoPro görüntüleri silindiğinde, veriler genelde bir süre daha kartta kalır. Sorun üzerine yazılmasıdır. Bir tur daha, bir test klibi daha, bir hata daha ve şansınız azalır.
Kurtarma yazılımından önce kontrol edeceğim şeyler
- Bir GoPro aboneliği için ödeme yapıyorsanız, oturum açın ve buluttaki Medya Kitaplığı ile Çöp Kutusu klasörünü kontrol edin.
- Kartı bir kez daha kameraya takın ve GoPro’nun kendi dosya onarım istemini sunup sunmadığına bakın.
- Kartta LRV dosyalarını arayın. Bunlar düşük çözünürlüklü önizleme dosyalarıdır. İdeal değil, ama tam video kaybolduysa yine de hiç yoktan iyidir.
Ana görüntüler kartta yoksa, Disk Drill denerdim. Bozuk bir aktarım sonrası bunu bir kez kamera kartında kullandım ve beklediğimden fazlasını geri getirdi. GoPro medyası için denemeye değer olan kısım burada gösterilen Gelişmiş Kamera Kurtarma modudur:
Bu neden önemli, GoPro görüntüleri çoğu zaman parçalıdır. Kamera videoyu kartın her yerine dağılmış parçalar halinde yazar, bazen bunlardan çok fazla olur. Bazı kurtarma uygulamaları parçaları bulur ama dosyayı yeniden oluşturma zamanı geldiğinde başarısız olur. Sonuç olarak doğru ad ve boyutta bir MP4 alırsınız, sonra açılmaz. Ya da 11 saniye oynatır ve durur. İkisini de gördüm.
Disk Drill’in kamera modu, parçalı videonun yaygın olduğu aksiyon kameraları, dronlar ve araç kameraları gibi şeyler için tasarlanmıştır. MP4 ve LRV dahil olmak üzere GoPro formatlarını destekler ve size bozuk parça yığını vermek yerine dosya yapısını yeniden oluşturmaya çalışır.
İnsanların atladığı üç pratik şey
- Kart okuyucu kullanın. Gerekmedikçe GoPro’nun kendisini bağlamayın. Doğrudan kamera bağlantıları garip şekillerde başarısız olabilir.
- Kurtarılan dosyaları başka bir sürücüye kaydedin. Bunları asla aynı SD karta geri koymayın.
- Kart hata veriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya yavaş okunuyorsa önce bire bir disk görüntüsü oluşturun. Kartı değil, görüntüyü tarayın. Daha güvenli bir yöntem.
Görüntüler kaybolduktan sonra çok fazla kayıt yapmadıysanız, şansınız hâlâ fena değil. Garantisi yok. Yine de başka bir şey yapmadan önce denemeye değer.
Klipler silindiyse ve sonrasında yeni görüntü çekmediyseniz, şansınız hâlâ fena değil.
@mikeappsreviewer ile önemli bir noktada aynı fikirdeyim, kartı kullanmayı bırakın. Test etmek için tekrar GoPro’ya takma konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Kart kararlı ve okunabilir değilse o kısmı atlardım. Her ek yazma işlemi bir risktir.
Yazılım için önce Disk Drill’e bakardım. Özellikle GoPro videosu parçalara bölündüğünde, kamera kartlarında birçok genel dosya kurtarma uygulamasından daha iyi sonuç verir. Bu, aksiyon kamerası görüntülerinde önemlidir. Hem de çok. Bir MP4 kurtarırsanız ve doğru dosya boyutunu gösterdiği halde oynatılmıyorsa, sebep çoğu zaman parçalanmadır.
Benim yaklaşımım:
- SD kartı bir kart okuyucuya takın.
- Kart eskiyse, sorun çıkarıyorsa veya yavaşsa önce bir disk imajı oluşturun.
- Disk Drill ile tarayın.
- Kurtarmadan önce bulduğu her şeyi önizleyin.
- Dosyaları SD karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.
Disk Drill dosyaları bulamazsa, PhotoRec ücretsiz bir yedek seçenektir. Görünümü pek iyi değildir ama bazen hasarlı kartlardan ham video verisini çekebilir. Dezavantajı ise dosya adları ve klasör yapısı çoğu zaman kaybolur ve GoPro klipleri dağınık şekilde geri gelir.
Ayrıca GoPro ve kamera kartı dosya kurtarma için temiz, adım adım bir anlatım istiyorsanız şu videoya da bakın:
adım adım kamera SD kart kurtarma rehberi
İnsanların gözden kaçırdığı bir nokta daha var, GoPro çoğu zaman THM ve LRV yardımcı dosyalarını da kaydeder. Eşleşen zaman damgalarına sahip olanları bulursanız, hangi silinmiş kliplerin hangi oturuma ait olduğunu anlamanıza yardımcı olurlar. Mükemmel değil ama yine de faydalı.
Klipler yalnızca silindiyse ve kart yeniden kullanılmadıysa, kurtarma hâlâ oldukça mümkün. Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @suenodelbosque ile aynı fikirdeyim, ama kamera davranışına veya yan dosyalara çok şey söylemeleri için güvenme konusunda biraz daha az iyimserim. Bazen bu, mümkün olan en kısa sürede tarama yapmanız gerekirken sadece zaman kaybettirir.
Benim ekleyeceğim şu:
- Yalnızca silinmeyi değil, exFAT bozulmasını da kontrol edin. Birçok GoPro kartı, dosya tablosu aslında zarar görmüşken silinmiş dosyalar varmış gibi görünür.
- Windows’ta, Disk Drill oynatılabilir sonuçlar bulmazsa R-Studio veya UFS Explorer gibi bir araç kullanabilirsiniz. Başlangıç seviyesine daha az uygundurlar, ama kartın dosya sistemi bozulduğunda daha güçlüdürler.
- Kurtarılan MP4’ler bulunuyorsa ama açılmıyorsa, sonrasında Grau Video Repair Tool veya restore.media deneyin. Kurtarma ve onarım iki farklı adımdır ve insanlar bunları karıştırır.
En kolay ilk deneme için, evet, Disk Drill muhtemelen SD karttaki GoPro video kurtarma için en pratik seçimdir çünkü silinmiş medyayı ve parçalanmış kamera görüntülerini birçok temel silme geri alma uygulamasından daha iyi işler. Ben önce onu kullanırdım, sonra yalnızca gerekirse daha ağır araçlara geçerdim.
Ayrıca okunmaya değer: Gerçek kullanıcılardan GoPro Hero 8 kayıp video kurtarma ipuçları
Acı bir gerçek: eski klipleri sildikten sonra yeni görüntüler çektiyseniz, bazıları gerçekten temelli gitmiş olabilir. Belki değil. Gerçekten gitmiş. Ama zamanında durduysanız, hâlâ güçlü bir şans var.
@suenodelbosque ve @reveurdenuit ile en büyük kural konusunda hemfikirim: o SD karta artık depolama değil, kanıt muamelesi yapın.
Yine de @mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: başka hiçbir seçeneğiniz yoksa ne olacağını görmek için kartı tekrar GoPro’ya takmazdım. Kameralar küçük metadata parçaları yazmayı sever ve bu tam olarak istemediğiniz şeydir.
Benim görüşüm: silinmiş GoPro klipleri için Disk Drill iyi bir ilk denemedir çünkü aksiyon kamerası görüntüleri çoğu zaman parçalanmıştır ve temel geri alma araçları bunda zorlanır.
Disk Drill’in Artıları
- kullanımı kolay
- SD kartlar ve kamera medyasıyla iyi çalışır
- önizleme desteği gereksiz dosyaları ayıklamaya yardımcı olur
- parçalanmış videolarda ortalamanın üzerinde sonuç verir
Eksileri
- en ucuz seçenek değil
- derin taramalar biraz zaman alabilir
- kartta ciddi dosya sistemi hasarı varsa yine de daha gelişmiş bir şeye ihtiyaç duyabilirsiniz
Genelde verilen tavsiyeden farklı olarak benim yapacağım şeyler:
- yalnızca eksik klipleri değil, aynı kayıt oturumundaki her şeyi kurtarmak
- kurtarılan LRV/THM dosyalarını da tutmak
- sonuçları önce dosya adına göre değil, zaman damgasına ve dosya boyutuna göre sıralamak
- kurtarılan MP4’ler oynatılamıyorsa, bu kurtarmanın başarısız olduğu anlamına gelmez; dosyanın sonrasında onarım gerektirdiği anlamına gelebilir
Yani evet, Disk Drill muhtemelen başlamak için en iyi yer. Klipleri buluyor ama bozuk çıkıyorsa, düşünceyi kurtarma sorunu yerine video onarım sorunu olarak değiştirin. Bu ayrım çok zaman kazandırır.