Yardıma mı ihtiyacınız var: Canon Fotoğraf Makinesindeki CF Karttan Verileri Kurtarın

Canon kameramda kullanılan bir CF karttan fotoğrafları kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Kart bir çekimden sonra aniden okunmamaya başladı ve henüz yedeklenmemiş önemli görüntüleri kaybetmekten endişe ediyorum. Güvenli CF kart veri kurtarma tavsiyesi, güvenilir yazılım önerileri veya sorunu daha da kötüleştirmeyecek adımlar arıyorum.

Bunu bir süre önce eski bir CF kartla yaşadım ve öğrendiğim ilk şey basitti. Kartla başka hiçbir şey yapmayın. Bilgisayarınız hâlâ görüyorsa, hâlâ bir şansınız var.

İnsanlara en çok zarar veren şey paniktir. Kartı tekrar kameraya takıyorlar, birkaç deneme fotoğrafı çekiyorlar, bir onarım aracı çalıştırıyorlar ya da üzerine rastgele şeyler kopyalıyorlar. Kötü hareket. Dosyalar bir CF karttan kaybolduğunda, veriler çoğu zaman bir süre daha hâlâ orada durur. Aynı yerlere yeni veriler yazıldığında, kurtarma ihtimali hızla düşer.

Bu yüzden kartı şimdi kullanmayı bırakın. Kameranın dışında tutun. Deneme çekimi yok. Biçimlendirme yok. Tarat ve düzelt yok. Bunu bir kez yanlış yaptım ve evet, çekimin bir kısmını kaybettim.

Yedeğiniz yoksa, ben kurtarma yazılımıyla başlardım. Makul sonuçlar aldığım seçeneklerden biri Disk Drill. Gördüğüm kadarıyla FAT32 ve exFAT kartları sorunsuz şekilde işliyor ve Canon ile Nikon gövdelerden gelen RAW dosyaları dahil yaygın kamera formatlarını okuyabiliyor. Önizleme adımı insanların düşündüğünden daha önemli, çünkü kaydetmeden önce dosyanın kullanılabilir olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz.

Sırasıyla yapacaklarım

1. CF kartı çıkarın ve dışarıda bırakın.

2. Uygun bir CF kart okuyucu kullanın, sonra onu bilgisayarınıza bağlayın.

3. Disk Drill’i bilgisayar sürücünüze kurun. CF karta hiçbir şey kurmayın.

4. Programı açın ve listeden CF kartı seçin.

5. Aceleye getirilmiş olanı değil, tam taramayı çalıştırın.

6. Bekleyin. Bitirmesine izin verin.

7. Bulunan öğeleri açın ve ortaya çıkanları önizleyin.

8. Geri almak istediğiniz fotoğrafları, video klipleri veya belgeleri seçin.

9. Bunları bilgisayarınıza veya başka bir harici sürücüye kurtarın.

10. Kurtarılan dosyaları aynı CF karta geri yazmayın.

İnsanların tökezlediği yer son adım. Aynı karta kurtarma yaparsanız, daha onları aramadan diğer kayıp dosyaları silme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kulağa saçma geliyor ama sürekli oluyor.

Başka seçenekler istiyorsanız, burada sağlam bir derleme var, veri kurtarma yazılımı. PhotoRec ücretsizdir ve kartlardan dosya çekebilir, ama kullanımı daha zorludur ve dosya adları ya da klasör yapısı genelde dağınık şekilde geri gelir. R-Studio da iyidir, ancak düz bir fotoğraflarımı geri getirin işi için gerekenden daha ağır buldum. Normal bir kayıp dosya CF kartı vakasında, yine de önce Disk Drill ile başlardım.

Yazılımla denemeyi bırakacağım bir nokta var. Kart hiçbir cihazda algılanmıyorsa, pinler eğilmişse, ısınıyorsa, bağlantıyı tekrar tekrar kesiyorsa veya dosyalar kumar oynamak istemeyeceğiniz kadar önemliyse, onu bir kurtarma merkezine gönderin. Daha pahalıya mal olur, evet. Yine de hasarlı medya ya da bir kerelik aile fotoğrafları için, durumu daha kötü hale getirmektense ödeme yapmayı tercih ederim.

Önce sıkıcı kontrollerle başlayın. Birçok CF kart arızası, bozuk medya değil, okuyucu veya temas sorunlarından kaynaklanır.

Bunu sırayla deneyin.

1. Farklı bir CF kart okuyucu kullanın. Ucuz okuyucular sürekli arızalanır.
  2. Başka bir USB portu deneyin, tercihen masaüstü bilgisayarın arka tarafındaki bir portu.
  3. CF kart temas noktalarını kuru bir mikrofiber bezle temizleyin. Sıvı kullanmayın.
  4. Okuyucu pinlerini kontrol edin. Eğilmiş pinler CF kartlarda yaygındır.
  5. İkinci bir bilgisayarda test edin. Windows ve macOS sorunlu kartları biraz farklı şekilde işler.

@mikeappsreviewer ile doğrudan yazılıma geçme konusunda kısmen aynı fikirdeyim, ancak kart sürekli bağlanıp kopuyorsa önce tarama yapmazdım. Okuma sırasında bağlantı kesiliyorsa, ilk yapmanız gereken kartın bir imajını almak, ardından imaj üzerinden çalışmaktır. Bu riski azaltır.

USB Image Tool, HDD Raw Copy veya benzer bir araç kullanın. İmajı PC sürücünüze kaydedin. Ardından imajı Disk Drill ile tarayın. Bu, karta tekrar tekrar yüklenmekten daha güvenlidir. Disk Drill, özellikle Canon CR2 veya CR3 dosyalarını geri getirmeniz gerekiyorsa ve kurtarmadan önce önizleme istiyorsanız, CF kart fotoğraf kurtarma için hâlâ iyi bir seçimdir.

Windows ‘tara ve düzelt’ uyarısı verirse, hayır’a tıklayın. Kart RAW olarak görünüyorsa, biçimlendirmeyin. Kart boyutuyla hiç algılanmıyorsa, yazılımla kurtarma olasılığı çok düşer.

Referans için, fotoğraf kurtarma araçlarını seçme konusunda izlenebilecek iyi bir içerik: fotoğraflar için en iyi hafıza kartı kurtarma yazılımına göz atın.

Görüntüler ücretli müşteri işi veya hayatta bir kez yaşanacak kadar önemli şeylerse, erken durun ve bir laboratuvara gönderin. Kendin yap yöntemleri, kötü de olsa hâlâ okunabilen kartlar içindir. Donanım tarafı arızalanıyorsa, kurcalamak hızla riskli hale gelir.

Bunu iki farklı soruna ayırırdım: mantıksal arıza ve donanım arızası. @mikeappsreviewer yazılım tarafını ele aldı ve @mike34 okuyucu/pin sorununu vurgulamakta haklıydı, ama insanların atladığı bir şeyi daha eklerdim: Canon’un kendisinin kartta zaten bulunan çekimleri hâlâ önizleyip önizleyemediğini kontrol edin. Yeni fotoğraf çekmeyin. Sadece oynatın. Kamera küçük resimleri veya görüntüleri hâlâ okuyabiliyor ama bilgisayar okuyamıyorsa, bu tam kart ölümü yerine daha çok okuyucu/bağlantı/dosya sistemi tuhaflığına işaret eder.

Ayrıca, bu gerçekten bir CompactFlash kartsa, sadece okuyucuyu değil kamera yuvasını da inceleyin. Kamera gövdesindeki eğilmiş CF pinleri sinir bozucu derecede yaygındır ve kartı tekrar zorlayarak takmak kötü bir durumu hızla daha da kötüleştirebilir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Kartı kullanımdan uzak tutun.
  2. Kurulumunuz izin veriyorsa salt okunur erişim deneyin.
  3. Kameranın yalnızca mevcut görüntüleri oynatıp oynatamadığını görün.
  4. Kart kısa süreliğine bile bağlanıyorsa, önce klonunu/imajını alın.
  5. Sonra kurtarmayı orijinal üzerinde değil, imaj üzerinde çalıştırın.

Zayıf bir kartta doğrudan tekrarlanan taramalara geçme konusunda biraz katılmıyorum. Kart elektriksel olarak arızalanıyorsa, her ek okuma geçişi daha fazla stres demektir.

Yazılım olarak, fotoğraf kurtarma için kolay olduğu ve Canon RAW dosyalarını oldukça iyi işlediği için Disk Drill burada mantıklı, ancak kartta aralıklı sorunlar varsa mümkün olduğunda bir imaj dosyası üzerinden çalışın. Kurtarılan dosyalar kısmen gri, kesilmiş veya bozuk geliyorsa, bu genelde sadece silinmiş fotoğraflardan değil fiziksel ortam sorunundan kaynaklanır.

Ayrıca CF fotoğraf kurtarma araçları ve iş akışları hakkındaki şu tartışmaya da bakmaya değer: CF karttan fotoğraf kurtarmanın en iyi yolları

Kart tıklıyorsa, aşırı ısınıyorsa, okuma sırasında kayboluyorsa veya doğru kapasiteyi göstermiyorsa, dürüst olmak gerekirse kendin yap işlerini bırakın. Bu laboratuvarlık bir durum.